Доступність посилання

ТОП новини

Іран відкинув вимоги вивезти запаси урану


Аббас Арагчі, архівне фото
Аббас Арагчі, архівне фото
Іран готовий бути гнучким щодо деяких аспектів своєї ядерної програми, але відкидає вимоги вивезти з країни запаси збагаченого урану, заявив у неділю заступник міністра закордонних справ Аббас Арагчі.

Як сказав він державним засобам інформації, «ми будемо вести переговори щодо обсягів, рівня і методів збагачення, але вивезення таких матеріалів є для Ірану «червоною лінією».

Аббас Арагчі також заявив, що саме він очолить іранську делегацію на ядерних переговорах із шістьма провідними державами світу і ЄС; досі її очолював міністр закордонних справ, нині це Могаммад Джавад Заріф.

Урядовець виступив напередодні дводенної зустрічі у швейцарській Женеві, яка стане наступного тижня першою від часу вступу на посаду в Ірані президента Хасана Роугані і його уряду.

У світі непокояться, що Іран може під прикриттям заяв про мирну ядерну програму намагатися таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це і наполягає на своєму праві збагачувати уран, але доказів мирного, як він стверджує, характеру своєї ядерної програми досі так і не подав. Усі дотеперішні переговори з Іраном шести країн світу, з одного боку, і Міжнародного агентства з атомної енергії, з іншого не дали істотних результатів.
XS
SM
MD
LG