Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбувся козацький фестиваль «Самарська Покрова»


У Дніпропетровську з нагоди Дня українського козацтва відбувся Всеукраїнський фольклорно-етнічний патріотичний фестиваль «Самарська Покрова», повідомляє в неділю кореспондентка Радіо Свобода. Фестиваль також приурочили до свята Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці та покровительки запорозьких козаків.

У прадавньому козацькому містечку Стара Самарь (зараз це селище Шевченка в межах Дніпропетровська) зібралися представники козацьких організацій із різних регіонів України, інших громадських організацій, фольклорних колективів, а також майстри народних ремесел.

Організатори зазначають: захід був традиційно багатий на пізнавальні та культурно-мистецькі події.

Так, у рамках фестивалю відбулась виставка археологічних знахідок із Богородицької фортеці, показові виступи з традиційних козацьких бойових мистецтв, майстер-класи зі вправ із традиційною козацькою зброєю, традиційні козацькі забави, змагання лучників, метання списів та корчів, кінний герць, народні танці, дитячі ігри та, звичайно, змагання «лава на лаву».

Підтримати козаків приїхали фольклорні колективи Дніпропетровщини, які спеціалізуються на виконанні народних та обрядових пісень, а також етно-гурти. Також для всіх охочих проводили співочі та танцювальні конкурси, влаштували вогняне шоу.

Упродовж Днів козацтва, які відкрились у Дніпропетровську, заплановано чимало заходів: приміром, історичний музей демонструватиме документальні фільми та науково-популярні передачі козацької тематики, а літературний – презентуватиме виставку живопису.

На території Дніпропетровщини свого часу були розташовані п’ять найвідоміших Запорозьких Січей. Їхні рештки у більшості своїй зникли або недоступні для досліджень, зокрема, через створення Каховського водосховища.
XS
SM
MD
LG