Доступність посилання

ТОП новини

Заворушення у Москві в Бірюльові: стилістика ненависті


Один з учасників «народного сходу» в Бірюльово
Один з учасників «народного сходу» в Бірюльово
У московському районі Бірюльово Західне, де напередодні сталися заворушення, поліція затримала 1200 мігрантів, повідомляють російські інформаційні агентства з посиланням на МВС Москви.

Рейд відбувся сьогодні на овочевій базі і місцевому ринку. Поліція діяла безкомромісно, затримуючи для перевірки документів і чоловіків, і жінок, а також зупиняла і оглядала автомобілі. Сьогодні ж Росспоживнагляд закрив овочеву базу в Бірюльові. Чиновники стверджують, що зробили це після численних скарг місцевих жителів.

Понад сімдесят із майже чотирьохсот затриманих напередодні під час заворушень у Західному Бірюльові будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Двоє погромників залишені під вартою на 48 годин, проти них порушено кримінальну справу за статтею «хуліганство», повідомили в ГУВС Москви.

У неділю в районі Бірюльово Західне сталися заворушення після «народного сходу» з вимогою знайти вбивцю місцевого жителя Єгора Щербакова. Радикально налаштовані учасники акції перевертали машини, громили магазини і вигукували націоналістичні гасла, вимагаючи посилення міграційної політики. Потерпіли 23 людини, у тому числі вісім поліцейських. Місцеві жителі стверджують, що вбивство Єгора Щербакова здійснив уродженець Кавказу.
На місці вбивства Єгора Щербакова
На місці вбивства Єгора Щербакова

Про те, чому саме цей злочин спровокував заворушення, розмірковує політолог Дмитро Орєшкін:

– Наскільки я пам’ятаю кримінальну статистику по Москві, вбивства стаються щодня. І тільки цей злочин чомусь став приводом для таких масштабних подій. Причому, коли дивитися збоку, видається абсолютно очевидним, що це спеціально розгойдали. Вбивство сталося в ніч на 10-е. Погроми сталися 13-го. Три дні деякі люди спеціально організовували, розігрівали громадську думку, готували так званий народний сход. І все це робилося досить очевидно, досить відкрито. У мережах усе це простежується. Зрозуміло, що це не яка-небудь стихійна творчість мас. Є коло спеціальних товаришів, кимось уповноважених, кому доручено. Хтось же привозив горілку на цей народний сход. Хтось же проголошував гасла. Все це, природно, дуже нескладно з’ясувати, якщо є бажання. Але я дуже підозрюю, що це бажання в поліції значно скоротиться або зменшиться, коли працівникам правоохоронних органів подзвонять із кабінету іншого відомства і порадять не старатися аж надто в розслідуванні коренів цієї події.
Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

Так що, можуть спливти ті ж самі доблесні захисники державності, які монтувалками вчили любити батьківщину журналіста Кашина. Можуть спливти ті ж самі бойовики, пов’язані ніби з футбольними фанатами, яких, знову ж, підгодовували з кремлівської адміністрації люди пана… Прізвища не будемо називати. Скажімо так: одного з відомих організаторів молодіжних прокремлівських рухів родом із люберецької шпани. Ось усю цю шпану спеціально виховували, муштрували для того, щоб за нагоди використовувати для стримування вимог демократичних змін, які в місті природним чином виростають. Оскільки деякі товариші, як мені видається, відчувають, що контроль вивертається з рук, необхідно створювати привід для загвинчування гайок, готувати ґрунт для того, щоб скасувати вибори до Мосміськдуми, тому що виграти їх «Єдиній Росії» за нинішньої активності виборців навряд чи можливо. Так що треба, мабуть, відкривати ситуацію. Ну, от її і відкрили.

Я абсолютно переконаний, що це не якесь стихійне волевиявлення мас. Якраз на відміну від подій на Болотній площі, де все було легально і ніхто не збирався палити автомобілі і бити скло. У Бірюльові все з початку і до кінця нелегально. Чому цей народний сход вимагає розкрити вбивство вже через три дні? Мінімальний період слідства – 2–3 тижні. А тут уже вимагають. Чому йдуть громити якийсь там торговий центр або овочеву базу? Хтось сказав, що там ховається вбивця. Це ж дуже добротна традиція судів Лінча у США, які були ще до Другої світової війни в активному використанні. Так що, зараз ми переживаємо дуже цікавий момент. Поліція веде допити. Звичайно, вона з’ясовує, звідки ноги ростуть. І ось тут дуже важкий вибір для поліцейських начальників. Їм уже, напевно, радять зверху припинити процес, не заглиблюватися, покарати якусь дрібноту.
Погром в Бірюльові
Погром в Бірюльові

А от надто глибоко простежувати коріння не треба, бо воно йде не туди, куди хотілося б. І ось тут або є професійна відповідальність поліції, яка має вимагати дотримання порядку, або є залежність від чекістів, страх перед чекістами, які стверджують, що вони знають вищі істини, і відповідно до цих істин іноді розслідування доводити до кінця не слід, як, власне, трапилося у випадку з убивством Анни Політковської.

– Якщо, на Ваш погляд, усе це було сплановано, чи варто чекати нових сутичок на міжнаціональному ґрунті?

– Думаю, це неминучий процес. Проблема в тому, що, з одного боку, є стихійні настрої, з іншого боку, ці настрої не на порожньому місці ростуть. У всьому білому світі до приїжджих ставляться без яскраво виражених симпатій, у тому числі, наприклад, у Німеччині. Але чомусь саме тільки на території колишньої Східної Німеччини, на відміну від колишньої Західної Німеччини, створені молодіжні організації екстремістської спрямованості, які ставлять своєю метою переслідувати, бити турків або югославів, які «понаїхали тут». Якраз на сході Німеччини, якраз спадкоємці колишнього соціалістичного раю, рівності, дружби народів виявляють максимальну нетерпимість. Тут є абсолютно зрозуміла традиція чи, якщо хочете, інерція соціальна. Питання в тому,- чи ти підгодовуєш цю інерцію, чи ти намагаєшся її загасити. Ось те, що чинилося на Селігері, спрямоване на підгодовування такої тенденції: виховання ненависті, неважливо, до кого вона спрямована. Важлива сама по собі стилістика ненависті – скрізь навколо вороги і всередині вороги.
Ще один учасник «народного сходу»
Ще один учасник «народного сходу»

І ось ця система пошуку покарання ворогів – у принципі варварство. Тому що варварство відрізняється від цивілізації таким принципом, як індивідуальність провини і індивідуальність відповідальності. А варварство виходить із того, що вина колективна, вина солідарна, наприклад, винні, скажімо, буржуї. І тоді вони всі повинні бути покарані. Не якийсь конкретний буржуй, який порушує закони і змушує працювати по 12 годин на добу, а всі разом як клас. Або винні євреї, якщо взяти німецьку ситуацію. Теж дуже охоче люди ковтають цю ідеологію. Вона їм стає зрозумілою. Ми знищимо євреїв і заживемо добре. Або винні ставленики Держдепу. Або винні собаки, наприклад. Адже є ж у нас догхантери, які вважають, що собак розвелося занадто багато і треба б їх усіх познищувати. Хіба мало хто винен! Ті, хто «понаїхав», винні в Москві. Це дуже популярна точка зору. Як завжди, під гарною брехнею є деяка частка правди. Так, наїхали, так, викликають роздратування. Але важлива ж реакція влади – стримувати або підтримувати. Влада підтримує. Ні для кого не секрет, що ці футбольні фанати, які активно беруть участь у цих мордобоях, для них це форма проведення дозвілля, мають дуже прямі стосунки з різноманітними людьми в силових структурах.

До речі, по телевізору показували цікавий виступ керівника МВС. Він досить плутано викладав, але досить ясно сказав, що з цими самими бандитськими угрупованнями або націоналістичними угрупованнями спілкуватися можна тільки в тому разі, якщо вони дають свідчення. Для тих, хто розуміє – насправді, він намагався сказати ось що: «Панове! Досить гратися з цими самими угрупованнями. Досить їх підгодовувати, захищати, «відмазувати» і використовувати як якусь силу, яку за нагоди можна буде нацькувати на тих, кому не подобається влада, і навпаки, на тих, хто не подобається владі. Бо ці хлопці поводяться вже трошки занадто. Вони вже поводяться як штурмовики». Ясним текстом міністр це сказати не міг, але з його таких досить недорікуватих пояснень випливало, що спілкуватися з цими товаришами слід тільки під протокол, а не неформально за кухликом пивця, коли силовики пояснюють, кому треба розбити голову, а потім забезпечують прикриття і відхід тим, хто розіб’є голову. Ось це починає лякати навіть міністра внутрішніх справ, якщо я правильно розумію його слова. Я впевнений, що його підлеглі правильно зрозуміли його слова. Але провести розслідування їм усе одно, я впевнений, не дадуть. Значить, надалі ситуація почне лише розкручуватися. Вона ж для цього і створювалася.
Затримання в Бірюльові
Затримання в Бірюльові

Провокація для того й служить, щоб потім пішли хвилі, щоб підняти ще парочку таких подій, а потім, наприклад, якщо не запровадити надзвичайний стан, то підсилити репресивну складову і направити її, звичайно, проти тих, хто вимагає дотримання законності, наприклад, чесних виборів.

Владу ж набагато більше хвилює збереження влади, а не здоров’я, життя, безпеки нас із вами. Ми для них розмінна фішка. А влада для них – спосіб годування, перебування в еліті суспільства і взагалі спосіб життя. Тому за владу вони будуть боротися всіма способами, в тому числі за допомогою провокацій. Так що я думаю, що тут ніяких подвійних інтерпретацій бути не може. Називати це сплеском стихійних протестів мас може тільки людина, яка погано розуміє реальність чи спеціально намагається її замаскувати.

Матеріал підготувала Наталя Джанполадова

(Передрук статті із сайту Російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG