Доступність посилання

ТОП новини

На підприємстві, що обслуговувало реєстри, знайшли «паралельні сервери»


Приватні компанії у змові зі службовцями держпідприємства «Інформаційний центр» встановили у сервісні приміщення додаткове обладнання, що призвело до блокування держреєстрів. Про це йдеться у повідомленні, поширеному прес-службою Мін’юсту.

За її даними, спільною комісією із числа представників ДП «Інформаційний центр» Служби безпеки України і Держспецз`вязку виявлено, що в серверних приміщеннях ДП були встановлені так звані «сервери ліцензування», що не було передбачено технічним завданням на створення реєстрів.

«Вказане свідчить про те, що компанії розробники програмного забезпечення за змовою із службовими особами ДП «Інформаційний центр» розробили спеціальне програмне забезпечення, додатково інтегрувавши його до комп’ютерної програми, яка забезпечує роботу реєстрів», – сказано у повідомленні.
Розслідування також виявило, що в серверній кімнаті за IP-адресами, на які перенаправлялись запити, «були знайдені два невідомих працюючих сервери, які не містили інвентарних номерів державного підприємства, проте були підключені до системи».

«За результатами проведеної експертизи попередньо встановлено, що це обладнання встановлено розробниками самовільно, не погоджено із Держспецз`вязку України, самі сервери були зашифровані з використанням алгоритмів, які не проходили сертифікацію в Україні», – сказано у повідомленні.
14 жовтня було накладено арешт на рахунки розробників клієнтського доступу до реєстрів Мін'юсту «Арт- майстер» і «3-Т» через підозри у втручанні в їхню роботу. 1 жовтня на сайті Мін'юсту з'явилося повідомлення, що доступ до єдиних і державних реєстрів інформаційної мережі міністерства буде тимчасово неможливим через технічні проблеми.

Зміна керівництва Держінформюсту призвела до призупинення роботи держреєстрів, на відновлення якої було потрібно декілька днів. У четвер колектив Держінформюсту заявив про рейдерське захоплення підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції.
XS
SM
MD
LG