Доступність посилання

ТОП новини

Дарунок США народові Ірану виявився підробкою


Прага – Нібито стародавній перський кубок, який отримав минулого місяця у Нью-Йорку іранський президент Хасан Роугані, виявився сучасною підробкою. Днями, коли новий уряд Ірану з новими пропозиціями пішов на переговори щодо його ядерної програми, знову набула розголосу історія з цим дарунком. Після примирливого виступу Хасана Роугані на сесії Генеральної асамблеї ООН США вручили йому дарунок для народу Ірану. Тепер лунають і припущення, що США могли свідомо вручити підробку.

Церемонійний срібний кубок-ритон, зроблений у вигляді крилатого грифона, спершу з захватом зустріли після його повернення на батьківщину. Цей ритуальний предмет, що його Хасан Роугані привіз зі США як підтвердження доброї волі американців, як гадали, був створений на заході нинішнього Ірану 2 тисячі 700 років тому, й оцінювався він десь у мільйон доларів.

Більш як десятиліття пролежав кубок на складах нью-йоркської митниці після того, як його вилучили 2003 року в іранського торгівця старовиною при спробі нелегально ввезти до США. Напружені відносини з Іраном усе не давали приводу повернути його.

Але й коли привід з’явився, радість із повернення протривала недовго. І в Ірані, і на Заході фахівці однозначно визначили кубок як сучасну підробку.

14 років замість 2700

Про те, що це підробка, свідчить спосіб і стиль виготовлення. Цей предмет аж ніяк не походить із давньої Персії
Хамід Багаї
Колишній голова Організації культурної спадщини Ірану Хамід Багаї пояснює: «По-перше, про те, що це підробка, свідчить спосіб і стиль виготовлення. Цей предмет аж ніяк не походить із давньої Персії. По-друге, про те, що це не оригінал, свідчать також із технічного погляду матеріали, з яких він зроблений».

А у США колишній куратор музею мистецтва «Метрополітан» у Нью-Йорку, археолог Оскар Вайт Маскарелла нагадує, що він заявляв про підробку ще минулого року.

В надрукованій тоді статті він наголошував, що досить було побіжного погляду лише на фотографію, щоб зрозуміти, що це сучасний іранський виріб.

Голова грифона ніби завмерла, очі витріщені, обриси голови, крил і лап незграбні і невиразні – все це не відповідає ніяким прийнятим у давнину принципам
Оскар Вайт Маскарелла
«Я заявляю, що це підробка, зі стилістичних і фахових міркувань: голова грифона ніби завмерла, очі витріщені, обриси голови, крил і лап незграбні і невиразні – все це не відповідає ніяким прийнятим у давнину принципам», – написав археолог.

За оцінками Маскарелли, який у 1960-х роках сам здійснював розкопки в Ірані, кубок-грифон зроблений не більш як 14 років тому.

Підробку підсунули свідомо?

До того ж фахівець припускає, що у США мали б усвідомлювати, що йдеться про підробку, коли повертали кубок.

В Ірані, після повернення президента країни зі США, цей кубок урочисто представив просто на летовищі Тегерана нинішній голова Організації культурної спадщини Ірану Могаммад Алі Наджафі. Сам президент Хасан Роугані говорив про нього як про особливий подарунок, повернений іранському народові.

Тепер же влада Ірану ще не висловлювалася публічно з приводу нових обставин навколо дарунка зі США.

Матеріал підготував Frud Bezhan

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG