Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили пам’ятник Альфредові Нобелю


У Дніпропетровську у середу відкрили перший в Україні, унікальний пам’ятник Альфредові Нобелю. Скульптура встановлена на території університету економіки та права, який носить його ім’я.

За словами авторів проекту, відлитий на заводі «Південмаш» монумент висотою в понад 2 метри став своєрідною крапкою у створенні меморіально-паркового комплексу «Планета Альфреда Нобеля» у Дніпропетровську. Аналога цього комплексу немає ні в Україні, ні в світі.

Поряд з пам’ятником Альфреду Нобелю розташована скульптура «Планета Альфреда Нобеля». Вона виконана у вигляді земної кулі, на якій закріплені спеціально виготовлені бронзові медалі із зображенням усіх 842-х нобелівських лауреатів, починаючи з 1901 року, в усіх шести номінаціях.

«Спочатку була думка створити пам’ятник у вигляді бюсту, нам здавалось, що якщо створити пам’ятник у вигляді фігури, то це буде занадто, адже навпроти розташовується фігура богині науки. Але потім ми зважили все і вирішили зупинитись все ж на фігурі в майже людський зріст. Висота скульптури – 2,2 метра», – розповів скульптор Олександр Зобенко.

Cкульптура «Планета Альфреда Нобеля» у Дніпропетровську
Cкульптура «Планета Альфреда Нобеля» у Дніпропетровську


У Дніпропетровському університеті імені Альфреда Нобеля зазначають, що територія вишу стала місцем розташування пам’ятника невипадково – виш є засновником благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля», який займається пропагандою нобелівського руху в Україні. Крім того, тут відкрита зала нобелівських лауреатів з барельєфами усіх лауреатів у номінації «Економіка». Також тут раз на два роки проводять міжнародний Нобелівський економічний форум.
XS
SM
MD
LG