Доступність посилання

ТОП новини

Батьки арештованого в Москві азербайджанця кажуть про політичний характер справи


Батьки затриманого в Москві азербайджанця кажуть про політичний характер справи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Батьки затриманого в Москві азербайджанця кажуть про політичний характер справи

Amnesty International засудила у середу арешти владою в російській столиці тисяч робітників-іммігрантів. Цього ж дня поліція підтвердила, що в районі Бірюльово, де минулої неділі спалахнули сутички російських націоналістів із поліцією, знайдене тіло 51-річного узбека з ножовими пораненнями. А в іншому районі російської столиці знайшли зарізаного громадянина Азербайджану. Напруженість у Москві зберігалася і в середу. Після вбивства 10 жовтня росіянина Єгора Щербакова, як підозрюють, кимось з іммігрантів із Кавказу та штурму в неділю російським націоналістами овочевої бази в Бірюльові, заарештовано до 300 російських націоналістів і до 2 тисяч іммігрантів. Поліція Москви у вівторок уже висунула проти затриманого азербайджанця Орхана Зейналова звинувачення у вбивстві 10 жовтня.

Amnesty International заявляє, що масові арешти іноземних робітників у Москві цього тижня є свідченнями неадекватної і «дискримінаційної політики в Росії». У понеділок поліція заарештувала на овочевій базі в Бірюльові до 1200 іммігрантів. Ще до 500 іноземних робітників заарештували в інших місцях столиці.

Речник московської поліції підтвердив у середу, що в столичному районі Бірюльово у вівторок знайдене тіло 51-річного узбека з численними ножовими ранами. А в середу поліція знайшла в районі Ізмайлово тіло мертвого азербайджанця.

Минулої неділі овочеву базу в Бірюльові, де працює багато робітників-іммігрантів, штурмували тисячі учасників антиіммігрантських протестів. Це стало відповіддю на убивство уночі 10 жовтня в Бірюльові 25-річного росіянина Єгора Щербакова на очах у його дівчини.

Поліція заявила у вівторок, що заарештувала в підмосковній Коломні уродженця Азербайджану Орхана Зейналова і вже висунула йому звинувачення у вбивстві Щербакова.

«Це політична справ, яка була запланована наперед» – батько арештованого

Загід Зейналов, батько Орхана Зейналова, сказав Радіо Свобода, що не вірить у те, щоб його син здійснив убивство.

Вони повинні на державному рівні визначитися, хто сприяв цьому злочинові і хто має бути покараний
Загід Зейналов
«Я не можу повірити у те, що там сталося. Син був у Москві понад чотири роки. Коли я почув про це, я дуже засмутився. Я сказав, що мій син не міг такого зробити. Це було заплановане від самого початку і до кінця. Це якась політична оборудка, яка була наперед спланована. Що я можу ще сказати… Один телеканал каже одне, другий – інше. Вони повинні на державному рівні визначитися, хто сприяв цьому злочинові і хто має бути покараний», – зазначив Загід Зейналов.

Мама арештвоаного, Ясемен Зейналова, також обурена звинуваченням проти її сина. «Він сказав: «Усе добре». І я чую в новинах те ж саме, що й ви. І я хочу піти до них, щоб довести, хто є хто», – зазначає вона.

Російське телебачення демонструє отримане від поліції Москви відео з брутальними подробицями арешту Орхана Зейналова. Відео демонструє брутальне побиття поліцією Зейналова при арешті, а також її вимоги перед камерою, щоб Зейналов зізнався у скоєнні вбивства Щербакова. Не змігши вибити з нього зізнання, поліція брутально запихає його у поліцейський фургон. Далі видно, як грубо поліція транспортує 30-річного підозрюваного азербайджанця вертольотом до будівлі московської поліції.

Незалежні азербайджанські ЗМІ розкритикували театральний арешт Зейналова як наперед продуманий акт і звинуватили поліцію Москви у тортурах щодо затриманих. Представники Міністерства внутрішніх справ Азербайджану вважають, що публікація цього відео в ЗМІ може мати негативний вплив на міжнаціональні стосунки, розпалювати ксенофобські настрої.

Влада Азербайджану поки що офіційно не коментувала ці події в Москві.

Ситуація довкола затримання Зейналова і подій у Москві вже викликала міжетнічну напруженість у соціальних мережах, особливо в мережі «ВКонтакте», де з’явилися сотні расистських висловлювань.

Чимало інтернет-користувачів в Азербайджані вже висловили занепокоєння стосовно безпеки своїх рідних у Росії.

А в Москві поліція вже спорудила блокпости довкола мечетей.

У середу московська мерія скасувала призначений на суботу мітинг російських націоналістів проти нелегальної міграції, який був узгоджений зі владою 9 жовтня.

Тим часом суд у Москві постановив закрити овочеву базу в Бірюльові на 90 діб за позовом Росспоживнагляду. Раніше повідомлялося про протести працівників бази та торговців, яким не дозволяють вивозити з бази овочі і торгувати ними.

Упродовж середи в центрі Москви затримано у перебігу рейду поліції понад 40 нелегальних мігрантів. Як повідомила поліція, серед затриманих громадяни Узбекистану, Таджикистану, Молдови та України. Стосовно затриманих складені адміністративні протоколи, в суд передано документи для видворення цих мігрантів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG