Доступність посилання

ТОП новини

Українці розлюбили Росію?


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Більше половини українців – 53% – підтримують приєднання України до ЄС. Такими є результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг». За даними соціологів, за останні три роки зафіксовано найнижчий відсоток прихильників наближення України до Росії. На думку соціального психолога Олега Покальчука, наразі можна вже говорити про тенденцію. Вона пов’язана не тільки з погіршенням відносин між Києвом та Москвою, але і з тим, що все більше українців відкрили для себе європейський стиль життя.

– Кількість українців, які схиляються до ЄС зростає. Як Ви це можете пояснити? Це лише останнє погіршення українсько-російських відносин, чи є ще якась причина?

Зі стану туристів, які просто дивилися на вітрини, наші співгромадяни перейшли у стан активних дослідників західного життя
Олег Покальчук
– З одного боку, така тенденція свідчить, що все більша кількість українців просто побувала на Заході і має там дружні, близькі, приятельські стосунки, бізнес. Зі стану туристів, які просто дивилися на вітрини, наші співгромадяни перейшли у стан активних дослідників західного життя. Вони розуміють тепер переваги цього життя не тільки у вітринному сенсі слова, але і у побутовому та економічному. Що ж стосується ситуативного зростання, то, звісно, ми чуємо з Росії недружні заяви, агресивні і ксенофобські. І це відштовхує навіть тих людей, які мають певний сентимент до Росії, оскільки у нас там дійсно багато друзів, родичів та знайомих. Але ситуація складається таким чином, що плюсів, прив’язаності і пріоритетів з Заходом стає все більше.

– А чи можна говорити про тенденцію?

– Це тенденція, яка підсилюється ситуативним посиленням антипатії до Росії.

– Наскільки ця тенденція є стійкою?

Європейський стиль життя – це індивідуальна відповідальність... Це те, до чого ми не дуже звикли
Олег Покальчук
– Безумовно, ситуація зміниться, оскільки поки що ми говоримо про відображення очікувань, а не реального включення у процес. Європейський стиль життя – це індивідуальна відповідальність, яка має матеріальний еквівалент починаючи з податків. Це те, до чого ми не дуже звикли. Тому, коли ми зіштовхнемося з цією частиною реальності, що за комфорт, безпеку, доброзичливість, свободу пересування потрібно платити, тоді, думаю, буде певне похолодання. Але це торкнеться переважно середнього покоління, оскільки молоде вже знає цьому ціну.

– Тобто, тенденція є більш-менш сталою?

– Сталою, але з певними зигзагами, які мають ситуативний характер. Але у цілому вона йде по експоненті.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG