Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрилася «Карикадурка»


У Києві відкрилася «Карикадурка»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

У Києві відкрилася «Карикадурка»

Київ – Григорій Сковорода, Віталій Кличко, Барак Обама і Леонід Черновецький – під одним дахом у «Карикадурці». У Києві відкрилася перша персональна виставка шаржів художника і музиканта, лідера гурту «Ot vinta» Юрія Журавля. Окрім графіки, до уваги глядачів запропонували новий сингл гурту – «Накурила баба журавля» та аукціон книги коміксів «Мальована історія України», де, серед інших, вміщено і репродукції портретів, представлених на виставці, з автографами «творців незалежності».

Відомих історичних та сучасних політичних і культурних діячів запроторив у «Карикадурку» художник і музикант Юрій Журавель. У Києві відкрилася однойменна виставка його графіки. Серед гостей презентації – політики, музиканти і журналісти. Всі вони одягнені в бахіли, хоча причину такої «стерильності» ніхто пояснити не може. Сам Журавель тлумачить такі заходи безпеки тим, що «дурка – заразна», а свого глядача бачить так: «Дівчата і хлопці віком від десяти до сімдесяти п’яти років. Всі, хто може побачити, можуть бути глядачами виставки «Карикадурка». А якщо на виставку прийдуть незрячі, вони зможуть її почути».

І дійсно на презентації виставки свого фронтмена зіграв «Ot vinta», зокрема, гості мали змогу вперше наживо почути новий сингл, який музиканти виклали у соцмережі і пропонували загалу придумати йому назву.

«Критична маса» карикатур

Колега Журавля соліст «Mad heads» Вадим Красноокий знайшов серед шаржів свій портрет. Каже, що копію цієї карикатури автор прислав йому на день народження.

«Ці всі роботи, у них різні історії, і автор до них, до багатьох із них, можливо, і сам серйозно не ставився. Але вони збергіалися десь, накопичувалися, і коли назбиралася «критична маса», назрів момент це все реалізувати, тому що він малює давно і, наскільки я знаю, не тільки шаржі, а й серйозні речі», – розповідає музикант.

Багато робіт, представлених на виставці, є ілюстаціями до книги коміксів «Мальована історія України», говорить Дмитро Капранов.

«Карикатурист чим сильний? Його око бачить основні риси зображуваного. І його портрети у «Мальованій історії» – це символи епох, і тому дуже важливим було, власне, символічність і лаконічність зображень. І тут він – майстер», – зазначає він.

Один із примірників книжки із підписами Леоніда Кравчука, Левка Лук’яненка, Каправнових і Журавля продали під час відкриття виставки на аукціоні за півтисячі гривень.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG