Доступність посилання

ТОП новини

Томбінський: звільнення Тимошенко – це зобов’язання, яке Україна сама на себе взяла


Ян Томбінський
Ян Томбінський
Звільнення Юлії Тимошенко є не стільки вимогою Євросоюзу до України, скільки питанням відповідальності України за власні рішення, що були відбиті в спільній заяві після Саміту «Україна-ЄС» в лютому цього року. Про це Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив сьогодні в Одесі, на брифінгу, що передував зустрічі зі студентами в межах інформаційного проекту «Ідея Європи».

Натомість поділитися подробицями вчорашньої зустрічі з ув’язненою екс-прем’єром дипломат відмовився, посилаючись на те, що зараз її питання перебуває в компетенції інших людей, до якої європосол не хоче втручатися.

«Місія Кокса Квасненського, які працювати до середини листопада, має мандат на те, аби знайти рішення по Юлії Тимошенко, таке яке відповідає тим зобов’язанням, що їх Україна сама взяла на себе», – сказав він.


Томбінський зауважив, що в плані подолання вибіркового правосуддя – а це одна з головних умов Угоди про асоціацію – Україна вже зробила кілька кроків, звільнивши в грудні минулого року Юрія Луценка та Валерія Іващенка.

Поза тим, він заявив про небажання спекулювати на питанні про звільнення Тимошенко як неодмінній умові асоціації. При цьому пан Томбінський висловив занепокоєння з того приводу, що в Україні через суд був позбавлений мандату одеський депутат мажоритарник Ігор Марков.

«Мова йде не про одну чи іншу політичну силу, а про принципи демократії», – сказав Томбінський. Вони, на думку європосла, полягають у тому, щоб «рішення суду не змінювало розташування сил у парламенті», інакше може виникнути така ситуація, коли «частина громадян України не матиме своїх представників в Українській Верховній Раді».

«Ідея Європи» — це неформальний проект, спільно ініційований групою «Першого грудня» і представниками держав-членів ЄС в Україні. Його мета – поширювати інформацію про цінності, які об’єднують європейський простір.
XS
SM
MD
LG