Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» планує моніторити активність виборців на голосуванні 15 грудня


Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська
Паралельний підрахунок явки виборців планує провести громадянська мережа «Опора» 15 грудня, у день голосування на п’яти округах. Про це у Черкасах повідомила координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Останні тенденції на різних локальних виборах показують, що явкою дуже зручно маніпулювати для того, щоб потім готувати вкидання бюлетенів зокрема. Як це було у Василькові, у Севастополі на 224 окрузі, де вибори відбувалися в липні. Під кінець дня організовували масовий довіз, мобілізацію виборців. Навіть наших спостерігачів із мобільних груп ловили на вулиці і пропонували сісти в автобуси, щоб їх довезли до дільниці негайно проголосувати за потрібного кандидата», – розповіла вона.

Окрім того, громадянська мережа «Опора» проведе паралельний підрахунок голосів і організує онлайн-трансляцію з окружних виборчих комісій на етапі отримання бюлетенів й оприлюднення даних первинних протоколів, оголошених в ОВК.

Водночас в «Опорі» планують залучити близько 600 короткотермінових спостерігачів на трьох найбільших округах – №94, №132 і №197. Меншу кількість спостерігачів залучать на 194 і 223 виборчих округах.

«Проблема в тому, що якраз великі округи, в які входять села, райони, які розкидані територіально, вони не будуть під пильним контролем інших організацій – або міжнародних місій, або національних ЗМІ. Зрозуміло, що легше приїхати в Черкаси або сидіти в Києві на компактному і зручному окрузі, ніж, наприклад, на 132 окрузі, де 186 дільниць. Тобто, це зовсім інші формати роботи», – резюмувала Айвазовська.

Верховна Рада вирішила призначити вибори на п’яти проблемних округах на 15 грудня. Під час виборів до парламенту в 2012 році Центральна виборча комісія не змогла встановити результати голосування на цих округах.
XS
SM
MD
LG