Доступність посилання

ТОП новини

У Калуші понад тисяча бюджетників у безоплатних відпустках через брак коштів на зарплату


Прокуратура Івано-Франківщини вивчатиме, куди поділися бюджетні гроші у Калуші і чому працівників бюджетної сфери відправили у безоплатні відпустки. Про це повідомив сьогодні голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк.

Він сказав, що попросить «зайнятися цим прокуратуру, бо бюджет є бюджет, державні гроші – це державні гроші, і щоб прокуратура дала свою оцінку, куди і як використовуються бюджетні кошти». Такі дії міської влади очільник області назвав «піар-акцією і політичною кампанією, бо основ кіпішувати нема».

За словами Михайла Вишиванюка, ще при затвердженні міського бюджету Калуша на заробітну плату було спрямовано лише 65 відсотків від загального обсягу бюджету, тоді як в інших містах – 75 відсотків. Водночас додав, що при нестачі коштів на заробітну плату «виплачено премій на понад вісім мільйонів гривень, половина з цих стимулюючих виплат – працівникам міської ради, по 20 тисяч гривень на кожного».

У коментарі Радіо Свобода міський голова Калуша Ігор Насалик звинуватив голову обласної держадміністрації у «некомпетентності і незнанні Бюджетного кодексу». Калуський мер наголосив, що «премії і надбавки передбачені законом і для лікарів, і для вчителів, в тому числі і для структур місцевого самоврядування». До того ж, на думку Ігоря Насалика, «це не ті кошти, про які можемо говорити, є 60 мільйонів гривень дефіциту бюджету, який був закладений, починаючи з січня».

На цьому тижні більше тисячі працівників бюджетних установ та організацій Калуша пішли у безоплатну відпустку. Таке рішення ухвалила сесія міської ради через «відсутність бюджетних призначень на виплату заробітної плати».

Згідно з законом, безоплатні відпустки не можуть тривати більше 15 днів. На наступному тижні у Калуші збиратимуться голови профспілкових організацій вчителів, лікарів, місцевого самоврядування і ухвалюватимуть рішення щодо наступних кроків.
XS
SM
MD
LG