Доступність посилання

ТОП новини

У Києві протестували проти закону про мирні зібрання


У Києві протестували проти закону про мирні зібрання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Профспілкові активісти і учасники ініціативи «За мирний протест» протестували під стінами комітетів Верховної Ради проти внесення на розгляд парламенту законопроекту про мирні зібрання. За їхніми словами, новий законопроект №2508а містить ті ж пункти, що й №2450, проти якого свого часу відбувалися пікети по всій Україні. Йдеться, зокрема, про зобов’язання попереджати про акцію протесту за 48 годин до її проведення. Нинішнє законодавство це не регламентує.

«Якщо цей законопроект стане законом, він унеможливить спонтанні акції протесту, такі як були, наприклад, у Врадіївці. І він обмежить у правах цілі категорії населення, наприклад, неповнолітніх, які не зможуть протестувати. Насправді такі закони існують у всіх країнах СНД, крім України, і саме завдяки їм ми маємо те, що ми бачимо зараз в Росії чи в Білорусі», – заявив учасник акції Володимир Чемерис з інституту «Республіка».

У той же час на акції був присутній Максим Лациба, який представляє ініціативу «За свободу мирних зібрань», що виступає за ухвалення цього закону. Він називав законопроект вимогою Євросоюзу і зазначав, що хоча не всі пункти поділяє особисто, їх можна буде допрацьовувати, ухваливши закон у першому читанні.

Акції проти закону про мирні зібрання анонсують також у Харкові, Луганську, Одесі, Кіровограді, Івано-Франківську, Ужгороді та інших українських містах. Вони відбудуться протягом цього тижня.
XS
SM
MD
LG