Доступність посилання

ТОП новини

Найгучніші журналістські розслідування 2013 року


Розслідування журналістів Радіо Свобода було нагороджене у Ріо-де-Жанейро
Розслідування журналістів Радіо Свобода було нагороджене у Ріо-де-Жанейро
Там, де засилля диктатури, корумпована судова система, придушена свобода слова, одними із небагатьох джерел правдивої інформації є журналістські розслідування. Проведені у складних умовах, у супроводі погроз і реальних переслідувань, ці роботи проливають світло на найганебніші явища у суспільстві та владі, викривають інформацію, яка замовчується, і покликані принаймні у перспективі змінити світ на краще.

Що ж вдалось викрити журналістам по всьому світу у 2013 році? Що таємне стало відомим? Наведемо перелік найкращих журналістських розслідувань по версії найпрестижніших міжнародних премій: Global Shining Light Award та премії Міжнародного консорціуму розслідувальної журналістики імені Деніела Перла. Нагородження відбулось днями у Ріо-де-Жанейро під час Міжнародної конференції розслідувальної журналістики.

Церемонія нагородження кращих розслідувань пройшла в Муніципальному Театрі Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Церемонія нагородження кращих розслідувань пройшла в Муніципальному Театрі Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Переможці Global Shining Light Award

Країна: Азербайджан.
Матеріали:
«Корупція в Азербайджані».
Автори: Хадіджа Ісмайлова, Нушаба Фатуллаєва, Павла Holcova, і Яромир Хейсон для Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа у співпраці з Чеським центром журналістських розслідувань та Organized Crime and Corruption Reporting Project.
Розслідування журналістів Радіо Свобода було нагороджене у Ріо-де-Жанейро
Розслідування журналістів Радіо Свобода було нагороджене у Ріо-де-Жанейро
Журналісти викрили корупційні бізнес-інтереси родини президента Азербайджану, зокрема розслідували діяльність офшорних фірм його дочок. При цьому вже після перших публікацій журналістка Хадіджа Іслаїлова отримала анонімний лист із фотографіями, зробленими у її спальні, на яких були зображені сцени її інтимного життя. «Так вони мене попередили, що я буду зневажена, якщо продовжу роботу. Я не зупинилась, і фотографії з відео були опубліковані. Тиск триває і сьогодні», – розповіла Хадіджа журналісту Радіо Свобода після нагородження.
Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова
Країна: Південна Африка.
Матеріал: Газета Sunday Times:
«Като-Манор: всередині південноафриканського поліцейського батальйону смерті».
Автори: Стефан Хофштаттер, Мзіліказі Ва Африка та Роб Роуз.

Після більш ніж року роботи з чутливими джерелами і збирання доказів, журналісти виявили підрозділ поліції, який працює як каральний загін і вбиває підозрюваних, заявляючи, що діє з метою самооборони. Під час розслідування життям журналістів загрожувала небезпека, на них здійснювались фізичні напади. Утім, команда продовжувала свою роботу, яка, зрештою, призвела до гучних наслідків. Розпочалось офіційне розслідування. «Каральний загін» був розформований, тридцяти офіцерам було пред’явлене звинувачення.

Спеціальна нагорода за бездоганну роботу

Країна: Пакистан.
Матеріал:
«Оподаткування без представництва».
Автор: Умар Чіма з пакистанського Центру журналістських розслідувань.

Умар Чіма отримав і проаналізував податкові історії усіх 446 членів парламенту Пакистану і президента. Його дослідження показало, що майже 70 відсотків законодавців не заповнило податкові декларації. Історія викликала великі суперечки і дискусії в Пакистані, у країні, яка страждає від рівня збору податків – одного з найнижчих у світі. Чіма наполегливо продовжував свою роботу, незважаючи на судові позови. За свою попередньо журналістську роботу, у 2010-му Умар Чіма був викрадений і зазнав тортур.

Переможці премії Міжнародного консорціуму розслідувальної журналістики імені Деніела Перла (міжнародні розслідування)

Під час вручення престижних нагород на сцені Муніципального театру Ріо-де-Жанейро побували і українці. Зокрема, Влад Лавров, журналіст газети Kyiv Post увійшов у список фіналістів премії імені Деніела Перла за кращі міжнародні розслідування. Влад у команді з журналістами з OCCRP вийшли у фінал із серією публікацій «Підставна платформа», в яких розповідали про мережу підставних офшорних компаній родом з Латвії, пов’язаних із організованою злочинністю – від корупції в державних компаніях України та Росії – до в’єтнамської мафії та мексиканського наркокартелю.
Влад Лавров (другий праворуч), журналіст української газети Kyiv Post
Влад Лавров (другий праворуч), журналіст української газети Kyiv Post

Перемогу ж здобули наступні роботи:

Категорія: Сполучені Штати Америки.
Видання: Wall Street Journal.

Матеріал: «Небезпека повертається»
Автори: Гіта Ананд, Бетсі Мак Кей, Гаутам Наік.

Журналісти досліджували проблему смертельного типу вірусу туберкульозу, стійкого до медикаментів, що поширився по всій Індії та за її межами. Вони з’ясували, що поширення хвороби посилилося завдяки програмі Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка змушувала країни віддавати перевагу лікуванню звичайного туберкульозу, ігноруючи проблему медикаментозно-стійкого туберкульозу. Журналісти з’ясували, що індійські чиновники намагались приховати докази великого поширення захворювання. Журналісти ризикували заразитись туберкульозом, бо під час розслідування взаємодіяли з пацієнтами без захисних масок.

Категорія: міжнародне розслідування.
Країна: Швеція
Видання: Громадське телебачення Швеції
Матеріал: Чорні коробки та TeliaSonera.
Автори: Жоакім Дифвермарк, Свен Бергман та Фредерік Лорін.

Журналісти викрили, як шведський телеком-гігант TeliaSonera співпрацював із диктаторськими режимами у Центральній Азії. Розслідування виявило, що шведська TeliaSonera допомагала деспотичним режимам слідкувати за дисидентами та правозахисниками і платила великі хабарі, щоб отримати доступ на ринок Узбекистану.

Спеціальну нагороду отримали Гері Маркс та Девід Джексон із Chicago Tribune за розслідування про те, як втікачі з американських в’язниць, звинувачені у вбивствах, зґвалтуваннях та інших насильницьких злочинах, легко уникають покарання, просто перетнувши кордон США.

(Поїздка автора матеріалу Наталії Седлецької на Міжнародну конференцію журналістських розслідувань була здійснена в рамках IACC Young Journalists Initiative)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG