Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликали Чехію не видавати Україні соратницю казахстанського опозиціонера


Тетяна Параскевич, архівне фото
Тетяна Параскевич, архівне фото
Правозахисна організація Amnesty International закликала сьогодні Чехію відхилити запити України, а також Росії про екстрадицію Тетяни Параскевич, соратниці казахстанського банкіра-мільярдера й опозиційного політика Мухтара Аблязова.

За словами правозахисників, така екстрадиція поставить Параскевич під ризик подальшої екстрадиції до Казахстану, де їй загрожують тортури і несправедливий суд.

49-річна Тетяна Параскевич, громадянка Казахстану і Росії, вже майже півтора року перебуває під вартою в Чехії в очікуванні на ухвалу щодо її екстрадиції, з одного боку, і щодо її прохання про притулок, із іншого.

В Україні і Росії її звинувачують у причетності до розкрадання коштів у місцевих дочірніх банках казахстанського «БТА Банку», що його раніше контролював Мухтар Аблязов. За схожими звинуваченнями щодо самого «БТА Банку» її розшуковує і Казахстан, але він не має угод про взаємну правову допомогу з країнами ЄС.

Мухтара Аблязова, опозиціонера до влади президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку країни, «БТА Банку», на батьківщині звинувачують у розкраданні понад 6 мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього теж висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках «БТА Банку».

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.
XS
SM
MD
LG