Доступність посилання

ТОП новини

МЗС направить ноту посольству Бельгії через видачу короткострокових віз журналістам


Міністерство закордонних справ України має намір направити ноту до посольства Бельгії у зв’язку з відкриттям групі українських журналістів 2-денної шенгенської візи для висвітлення подій у Брюсселі.

Як розповів директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, відомству відомий недавній випадок відкриття короткострокової одноразової шенгенської візи бельгійським консульством для групи українських журналістів, які прямували у відрядження до Брюсселя.

За його словами, в МЗС України вважають такі дії бельгійських дипломатів порушенням угоди про спрощений візовий режим, зміни до якого набули чинності влітку.

«Щойно ми дізналися про це, зробили запити до журналістів, які отримали такі візи. Найближчими днями буде направлено відповідну ноту до посольства Бельгії», – повідомив Перебийніс.

Він запевнив, що МЗС України має намір різко реагувати на такі випадки.
«Ми маємо намір різко реагувати на такі випадки, оскільки відповідну угоду підписували для того, щоб отримати спрощення для подорожей наших громадян», – сказав дипломат.

1 липня 2013 року набула чинності угода між Україною та ЄС про внесення змін до угоди про спрощення віз, яка передбачає, що на додаток до 14 категорій, передбачених чинною угодою, пільгами та перевагами у візових питаннях зможуть скористатися додатково ще дев’ять категорій громадян. Зокрема, візи у спрощеному порядку оформлюються журналістам та членам технічного персоналу, які їх супроводжують, з метою виконання службових обов’язків.
XS
SM
MD
LG