Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть підсилити Пакистан після свого виходу з Афганістану


Протести в Карачі, Пакистан, 23 жовтня 2013 року
Протести в Карачі, Пакистан, 23 жовтня 2013 року
У середу президент США Барак Обама та прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф проводять переговори у Білому домі, мета яких – покращення двосторонніх відносин, які зачіпають використання Сполученими Штатами безпілотних військових літаків (безпілотників), стабільність в Афганістані та економічну співпрацю між США і Пакистаном. У Вашингтоні вже оголосили, що зустріч у середу підкреслює «життєздатність відносин США і Пакистану».

Обама, як очікують, натисне на Шаріфа щоб той докладав більших зусиль для знищення військових угруповань талібів, які пішли останнім часом у транскордонний наступ із пакистанської території на американські війська та їхніх союзників в Афганістані. Глава США також закличе Ісламабад активніше переконувати рух «Талібан» у необхідності сісти за стіл переговорів із Кабулом.

США та їхні союзники в НАТО наближаються до запланованого виведення всіх своїх військ із Афганістану, що має статися менше ніж через 15 місяців.

Роберт Гетеуей, керівник програм із проблем Євразії в Центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні, сказав Радіо Свобода, що афганські та регіональні питання безпеки будуть, звичайно, переважати на цих переговорах Обами і Шаріфа.

Ми б дуже бажали допомоги Пакистану якраз у переконанні афганського «Талібану» в необхідності участі у мирному процесові з Кабулом
Роберт Гетеуей
«Ми б дуже бажали допомоги з боку Пакистану якраз у переконанні афганського «Талібану» в необхідності участі у справжньому мирному процесові з Кабулом. Щоб сподівання на мирне політичне врегулювання справдилися, перш аніж США та його бойові союзники залишать Афганістан наприкінці наступного року. Ми б також хотіли, щоб Пакистан більш дієво запобігав активності бойовиків та екстремістів, базованих у племінних пакистанських районах, та їхнім рейдам в Афганістан, з метою нападів на американські та союзницькі сили НАТО», – зазначає Роберт Гетеуей.

Шаріф вже закликав припинити атаки безпілотників США

Раніше, у вівторок, пакистанський прем’єр-міністр Наваз Шаріф закликав під час промови у Вашингтоні припинити рейди американських військових безпілотних літаків над Пакистаном, посилаючись на оцінки Amnesty International, в котрих йдеться про трактування дій безпілотників як воєнні злочини.

Рейди безпілотників не лише продовжують порушення нашої територіальної цілісності, а й шкодять у ліквідації тероризму на теренах Пакистану
Наваз Шаріф
«У моєму першому зверненні до парламенту я повторив наше рішуче переконання у необхідності покласти край нападам безпілотників. Пізніше наші політичні партії оголосили на національній конференції, що рейди безпілотників не лише продовжують порушення нашої територіальної цілісності, а й шкодять нашій рішучості у ліквідації тероризму на теренах Пакистану. Ця проблема стала головним подразником у наших двосторонніх відносинах. Тому я наголосив би на необхідності покласти край цим нападам», – наголосив Наваз Шаріф.

Вже згаданий Роберт Гетеуей висловив думку в розмові з Радіо Свобода, що Шаріф не матиме значного задоволення від цього питання до президента Обами. «З політичних міркувань Шаріф змушений буде поставити це питання про безпілотники перед Обамою, навіть знаючи наперед, що президент США не збирається погоджуватися на припинення використання безпілотників в Пакистані. Обама скаже йому, мовляв, «пане прем’єр-міністре, я розумію ваше становище, однак, допоки військові угруповання використовують пристанище в Пакистані з метою рейдів проти американських вояків, я зобов’язаний зробити все, що я можу, з метою збереження життів американців». Таким чином, вони в цьому угоди не досягнуть», – зауважує Гетеуей.

Хоча є низка підстав для посилення співпраці між США і Пакистаном, включно з необхідністю активізації економічної співпраці, спільного бажання стабільності в Афганістані, кращих відносин між Пакистаном та Індією.

Американсько-пакистанські відносини погіршилися в останні роки з багатьох причин, включно з загибеллю пакистанців в останніх спецопераціях США, зокрема, з метою ліквідації Осами Бін Ладена. Аналітики переконані, що сьогоднішні переговори встановлять нову тональність і відновлять канали комунікацій, які були втрачені.

Сам Наваз Шаріф сказав напередодні, що відносини його держави зі США «витримали випробовування часом» та «завжди успішно долали випадкові шторми».

Минуло тижня США виділили понад півтора мільярда доларів військової та економічної допомоги Пакистанові, яка була зупинена з погіршенням відносин у 2011 році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG