Доступність посилання

ТОП новини

Програмний розробник реєстрів заперечив заяви Мін’юсту про розкрадання коштів


Приватний розробник програмного забезпечення для функціонування Єдиних та Державних реєстрів Мін’юсту фірма «Арт-Мастер» заявила сьогодні, що отримала від ДП «Держінформ’юст» за 13 років співпраці всього близько 80 мільйонів доларів США. Це у 5 разів менше за суму, яку раніше озвучувала міністр юстиції Олена Лукаш.

«Якщо детально проаналізувати договори між компаніями «Держінформ’юст» та «Арт-Мастер», то можна побачити, що по суті тут не те що немає розкрадання, тут не завжди є повністю виправдана оплата робіт, які виконувались у рамках договорів», – сказав в. о. директора ТОВ «Арт-Майстер» Олександр Ковальський на прес-конференції в Києві.

Окрім того, представники ТОВ «Арт-Мастер» заперечили заяву Олени Лукаш про те, що держава мусила щомісяця перераховувати фірмі 10 мільйонів гривень за право користування реєстрами.

«Насправді ця сума складала близько 3,5 мільйонів гривень щомісяця, що в масштабах витрат на інформатизаційні системи країни не є настільки значною сумою», – сказав адвокат ТОВ «Арт-Мастер» Михайло Резнік.

Також в ТОВ «Арт-Мастер» наголошують, що така модель співпраці з державою, коли ДП не купувало програмне забезпечення для роботи з реєстрами, а щомісячно сплачувало роялті за користування ним, було найбільш економічно вигідним для бюджету України.

«Насправді саме така схема була єдино правильною у питанні функціонування державних реєстрів. І саме використання реєстрів, а не придбання їх державою, і дозволило державі зекономити значну суму грошових коштів – близько 5,5 мільярдів гривень. Тобто дозволило їй витратити в 10 разів менше, ніж вона б витратила, якби придбала програмне забезпечення від початку у власність», – сказав Михайло Резнік.

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила 15 жовтня, що досудовим слідством вже встановлено, що колишні службові особи ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Арт-Мастер» та ТОВ «3-Т» розробили схему розкрадання державних коштів, яка полягала в заволодінні коштами, що надходили на рахунки ДП «Інформаційний центр» за користування послугами Державних та Єдиних реєстрів у період із 2000 по 2013 роки. В подальшому ці кошти під виглядом роялті перераховувались на рахунки приватних підприємств ТОВ «Арт-Мастер» та ТОВ «3-Т» та привласнювались, заявила вона. Загальна сума сплачених коштів, за її словами, становить понад 400 мільйонів доларів США.

1 жовтня зупинилась робота 12 Державних реєстрів. У Міністерстві юстиції повідомили, що це відбулось через несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж ДП «Інформаційний центр» з метою приховування розкрадання коштів. Втім, компанія-розробник «Арт-Мастер» заявляє, що реєстри «зупинились», бо Мін’юст не виконував фінансові зобов’язання перед розробниками з 1 січня і заборгував фірмі близько 76 мільйонів гривень. Тому 1 жовтня термін дії ліцензійних ключів програмного забезпечення не був подовжений, що і призвело до зупинки роботи реєстрів.
XS
SM
MD
LG