Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція внесла законопроект про заборону вибіркового правосуддя


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявляє, що опозиція внесла на розгляд парламенту законопроект про заборону вибіркового правосуддя в Україні. Про це він заявив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода сьогодні в парламенті.

За його словами, сьогодні вранці три опозиційні фракції підписали законопроект, який чітко відповідає рішенню Ради міністрів Європейського союзу, а також меморандуму 2005 року про порозуміння між владою та опозицією, метою якого було зупинення політичних переслідувань. Цей документ є вдосконаленою формою закону про амністію.

Як заявив Яценюк, в проекті закону запропоновано помилувати або ж амністувати людину у разі, якщо в її справі «є рішення Європейського суду з прав людини».

«Це той шлях, який треба пройти. Ми пропонуємо Партії регіонів проголосувати за цей законопроект у першому читанні, а далі провести політичні консультації на рівні президента України Віктора Януковича, української опозиції та місії Європейського парламенту Кокса і Квасневського для того, щоб доопрацювати його, в другому читанні ухвалити і прямо в парламентській залі підписати під аплодисменти всього залу», – сказав Яценюк.

За його словами, запропоновані до розгляду в парламенті законопроекти про лікування ув’язнених за кордоном не вирішать справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

«До сьогоднішнього ранку у парламенті не було жодного законопроекту, який би давав можливість підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом. Ми очікували, що президент Янукович зробить гучну заяву на всю країну, що від підпише законопроект, спрямований на усунення ключової перешкоди на шляху до ЄС, а саме звільнення Юлії Тимошенко: ні Віктор Янукович, ні Партія регіонів впродовж тижня цей законопроект не внесли», – сказав лідер фракції «Батьківщина».

Перед цим, коли Яценюк озвучував пропозицію, виступаючи в парламенті, у відповідь голова Верховної Ради Володимир Рибак сказав, що нехай опозиція зареєструє цей законопроект, і далі його розглядатимуть.

Раніше Рибак заявляв, що планує після 12:30 сьогодні внести на розгляд парламенту два законопроекти (Сергія Міщенка й Анжеліки Лабунської) щодо лікування ув’язнених за кордоном.
XS
SM
MD
LG