Доступність посилання

ТОП новини

Приміщення розробника програм для реєстрів Мін’юсту обшукує міліція


У приміщенні «Арт-Майстер», однієї з фірм, що розробляла програмне забезпечення для єдиних державних реєстрів, міліція проводить обшук. Нікого не випускають з приміщення, вилучено всі носії інформації, включно з такими, що є в особистій власності співробітників, повідомив Радіо Свобода очевидець події Олександр. Він заперечує, що є співробітником фірми, однак підтверджує, що перебуває в офісі.

«На третьому-четвертому поверсі знаходиться офіс «Арт-Майстра». На третьому, я щойно дізнався, абсолютно все вилучили, що було, абсолютно всім вручили повістки, навіть секретарям. На четвертому – це те, що я бачив – закрили ліфт диваном оці, що прийшли, багато з них не представляються», – розповідає він.

Виконувач обов’язків директора підприємства Олексій Ковальський говорить, що зараз – не на місці, але про ситуацію йому відомо: «Якісь люди вилучають техніку і не випускають людей з офісу, навіть в туалет».

Те, що в «Арт-майстрі» зараз міліція, підтверджує речник МВС Сергій Бурлаков: «В рамках розслідування кримінального провадження проводяться обшуки, санкціоновані Печерським судом Києва, провадження розслідується за трьома статтями Кримінального кодексу стосовно посадових осіб».

Однак, за словами Бурлакова, інформацію про те, чи справді людей не випускають з приміщення, він не може ані підтвердити, ані спростувати.

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила 15 жовтня, що досудовим слідством вже встановлено, що колишні службові особи ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Арт-Майстер» та ТОВ «3-Т» розробили схему розкрадання державних коштів, яка полягала в заволодінні коштами, що надходили на рахунки ДП «Інформаційний центр» за користування послугами Державних та Єдиних реєстрів у період із 2000 по 2013 роки. За цей час вони отримали понад 400 мільйонів доларів. У підприємствах, однак, називають у 5 разів меншу суму і звинувачення заперечують.

1 жовтня зупинилась робота 12 державних реєстрів. У Міністерстві юстиції повідомили, що це відбулось через несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж ДП «Інформаційний центр» з метою приховування розкрадання коштів. Втім, компанія-розробник «Арт-Майстер» заявляє, що реєстри «зупинились», бо Мін’юст не виконував фінансові зобов’язання перед розробниками з 1 січня і заборгував фірмі близько 76 мільйонів гривень. Тому 1 жовтня термін дії ліцензійних ключів програмного забезпечення не був подовжений, що і призвело до зупинки роботи реєстрів.
XS
SM
MD
LG