Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США закликали зняти перешкоди для участі Тимошенко у виборах


Томас Меліа, архівне фото
Томас Меліа, архівне фото
Колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повинна мати право брати участь у виборах, заявив сьогодні в Києві заступник керівника Бюро з питань демократії, прав людини та праці Державного департаменту США Томас Меліа.

«Ми не бачимо причин, із яких її політичні права були б якимсь чином обмежені. Не повинно бути ніяких перешкод для того, щоб вона була виборцем чи кандидатом у будь-яких майбутніх українських виборах», – сказав він українським журналістам, відповідаючи на запитання про можливість участі Тимошенко у президентських виборах.

Меліа нагадав, що США вже заявляли про вибірковий характер суду над колишнім прем’єром і закликали українську владу звільнити Тимошенко з ув’язнення, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, саме це й стало однією з причин, чому спостерігачі від міжнародних організацій зазначили, що парламентські вибори попереднього року в Україні були недосконалими, зокрема, у зв’язку з обмеженням права на участь у цих виборах.

Крім того, він заявив, що США підтримують спостережну місію Європейського парламенту, яка під керівництвом Пата Кокса і Александра Квасневського намагається вирішити проблему з Юлією Тимошенко, і підтримають «те рішення, якого буде досягнено у згоді з українською стороною.

Юлія Тимошенко як засуджена, відповідно до законодавства, нині не має права балотуватися на виборах. Водночас опозиція заявляє, що вона мала б бути кандидатом на виборах президента 2015 року.

Крім того, її звільнення чи принаймні дозволу на виїзд за кордон на лікування домагається Європейський союз як однієї з фактичних передумов підписання з Україною договору про асоціацію.
XS
SM
MD
LG