Доступність посилання

ТОП новини

Щоб вплинути на Україну, тиснуть і на страхову компанію «Росія»?


Москва – Служба Банку Росії з діяльності фінансових ринків вирішила тимчасово зупинити ліцензію страхової компанії «Росія», яка належить українському бізнесменові Віктору Пінчуку і входить до топ-15 російських страховиків «Обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників». Вихід компанії з ринку може потягнути за собою найбільшу в історії виплату з компенсаційного фонду РСА (Російського союзу автостраховиків).

У Центробанку Росії пояснюють, що страхове товариство «Росія» не надало інформації про ліквідні активи. Президент Всеросійського союзу страховиків Ігор Юргенс говорить, що зараз ліцензія компанії лише призупинена, але якщо в найближчі 10 днів страхове товариство не зможе навести ладу зі своїми фінансовими справами, йому загрожує відкликання ліцензії.

«Призупинення ліцензії страхового товариства «Росія» пов’язане з тим, що платоспроможність цієї компанії викликає серйозні сумніви. Кілька разів вже Федеральна служба з фінансових ринків, а потім Центробанк, як регулятор, робили попередження з цього приводу. Поки акціонер капіталу страхової компанії не поповнив. Якщо він неспроможний зробити це протягом найближчого часу, ліцензія компанії буде відкликана, тому що її фінансове становище є плачевним», – зауважує Юргенс.

Можливі борги виплачуватиме РСА

Загалом у страхової компанії «Росія» 800 із гаком тисяч клієнтів, з них 600 тисяч – це автомобілісти. Обсяг зобов’язань цієї компанії перед клієнтами в рамках обов’язкового автострахування оцінюється в суму близько 2 мільярдів рублів. У разі відкликання ліцензії, виплати за боргами з обов’язкового автострахування ляжуть на плечі РСА. За словами директора з методології страхування Російського союзу автостраховиків Євгена Васильєва, РСА готовий до такого розвитку подій.

«РСА безумовно готовий виконувати свої зобов’язання. І виплачувати всім потерпілим компенсаційні виплати. Але наголошую: після того, як будуть остаточно відкликані ліцензії страхової компанії «Росія» з боку регулятора», – зазначив Василєв.

Ліцензія ще не відкликана

У самому страховому товаристві закликають не панікувати і звертають увагу на той факт, що ліцензія не відкликана. Про це сказала представник компанії «Росія» Ганна Полянська.

«На даний момент ліцензія тимчасово припинена. Це не означає, що вона відкликана. Компанії дано час, щоб врегулювати з органами, які контролюють страховий ринок, питання щодо діяльності компанії», – зауважила Полянська.

Експерти поки що утримуються від коментарів на тему – чи пов’язане тимчасове зупинення ліцензії компанії, що належить українському бізнесменові Віктору Пінчуку, зі ставленням російського керівництва до майбутнього підписання угоди України та Євросоюзу про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG