Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії нагадали Україні про справу Тимошенко


Жозе Мануел Баррозу і Юлія Тимошенко в Києві, фото 19 квітня 2011 року
Жозе Мануел Баррозу і Юлія Тимошенко в Києві, фото 19 квітня 2011 року
Голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу знову нагадав сьогодні, що Україна ще повинна знайти «прийнятне рішення» у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, перш ніж зможе підписати з ЄС угоду про асоціацію.

Виступаючи на саміті Європейського союзу, що відбувається у Брюсселі, він повідомив, що підтримує інтенсивний діалог із президентом Віктором Януковичем і при зустрічах кожного разу надсилає йому чіткий сигнал.

«Ми дотримаємося наших зобов’язань, якщо Україна робитиме те, що пообіцяла», – наголосив він.

За його словами, в низці сфер, включно з чутливою сферою верховенства права, важливого прогресу в Україні вже досягли, але у вагомій сфері вибіркового судочинства ще не вирішена проблема Тимошенко.

На цьому ж саміті президент Європейської ради Герман Ван Ромпей висловив сподівання, що на Вільнюському саміті програми ЄС «Східне партнерство», що відбудеться через п’ять тижнів, будуть зроблені «важливі, навіть історичні кроки» у відносинах із Україною. Але він теж наголосив, що це буде можливо за умови «цілеспрямованих дій і відчутного поступу» з боку України. «Керівництво України знає, що має зробити», – сказав він.

А канцлер Німеччини Анґела Меркель наголосила, що зближення з Україною гальмує не лише справа Тимошенко, але й все ще не підтримані Верховною Радою зміни до низки українських законів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» у столиці Литви Вільнюсі наприкінці наступного місяця Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Водночас ЄС має для цього до України певні вимоги, зокрема, щодо виборчої реформи і реформи судочинства. За одну з фактичних передумов підписання з Україною угоди про асоціацію в ЄС також вважають звільнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко чи принаймні дозвіл їй на виїзд за кордон для лікування.
XS
SM
MD
LG