Доступність посилання

ТОП новини

Карикатуристи зробили «Хід конем»


Тринадцятий міжнародний конкурс карикатур «Незалежність», Київ, 25 жовтня 2013 року
Тринадцятий міжнародний конкурс карикатур «Незалежність», Київ, 25 жовтня 2013 року
Київ – У тринадцятому міжнародному конкурсі карикатур «Незалежність» переміг житомирський художник Василь Вознюк. Загалом змагалися автори з 39 країн світу, серед яких – Австралія, Китай і Перу. Близько сотні найкращих робіт про політичні ігри експонуються в одному зі столичних торгових центрів. Учасники говорять про певну кризу карикатури сьогодні: жанр занепадає і поволі витісняється із друкованих видань – в інтернет.

Сотня найкращих робіт конкурсу карикатур «Незалежність» увійшла до цьогорічного каталогу та представлена на виставці у Києві. Багато карикатур стосуються шахів, однак серед зображених на них – ляльководи, чиновники, міліціонери, царі і бандити.

Тему організатори – Асоціація карикатуристів України – означили як «Хід конем». Пояснюють: українське суспільство стає залежним від усіляких політичних ігор, тому вони вирішили відгукнутися на народну лудоманію мистецтвом.

«Люди зомбовані цією політичною грою, вони дивляться ці передачі. По-моєму, це найточніший шлях до депресії – за цим всім спостерігати. Але політика – саме та гра, яка всіх приваблює», – вважає голова асоціації Костянтин Казанчев.

Карикатура зникає з друкованих шпальт – організатори конкурсу

За іронією, шаржі на відомих українських політиків, також представлені на виставці, переможець конкурсу Василь Вознюк створював, коли працював на телебаченні.

Політик із Верховної Ради сказав: закони перед ухваленням треба дати почитати карикатуристам
Василь Вознюк
«На одному з конкурсів був присутній політик із Верховної Ради і він сказав так: закони перед ухваленням треба дати почитати карикатуристам, бо вони бачать не те, як би ми хотіли, щоб цей закон діяв, а те, як він дійсно буде виглядати на практиці. Якоюсь мірою ми, карикатуристи, є оцінювачами їхньої роботи як політиків», – зауважив Вознюк.

Конкурс карикатур «Незалежність» відбувається щорічно, починаючи із 2001-го. Окрім того, асоціація проводить також конкурс робіт, присвячений правам людини.

За словами Костянтина Казанчева, серед учасників конкурсу – не тільки люди з художньою освітою або такі, що займаються карикатурою професійно. Серед переможців минулих років він згадує підприємців та представників різних професій, не дотичних до карикатури.

Очільник асоціації карикатуристів визнає певну кризу карикатури як жанру: вона зникає зі шпальт друкованих видань, з’являється в інтернеті, але її все одно не так багато, як раніше. Тому що нині на карикатуриста неможливо вивчитись, робота ця – складна та економічно невигідна, вважає Казанчев. Цим він пояснює невелику кількість молоді серед карикатуристів.

Тим не менш, молоді автори карикатур і шаржів ілюструють книжки та створюють комікси.

У цьогорічному конкурсі карикатур «Незалежність» брали участь більше сотні художників із різних країн. Житомирський автор шаржів Василь Вознюк здобув перше місце за роботу, на якій зображена рука із витатуйованим шаховим конем, що розкидає інші фігури. Друге місце – у киянина Сергія Рябоконя, а третє здобув Андрій Попов із Росії.

Побачити роботи учасників конкурсу «Незалежність» можна у торговому центрі «Більшовик» у Києві.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG