Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів у Грузії побоюються сплеску вибіркового правосуддя


На вихідних грузини обиратимуть свого нового президента. Після двох президентських термінів чинний очільник держави Міхеїл Саакашвілі має залишити свою посаду. Крім того, після виборів чинності наберуть зміни до Конституції, за якими повноваження президента будуть зменшені. За результатами передвиборчих опитувань, найбільші шанси на перемогу має кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Ґіорґі Марґвелашвілі. Тим часом експерти висловлюють занепокоєння щодо вибіркового правосуддя, яке може посилитися у Грузії після виборів.

Ці вибори покладуть край ворожому співіснуванню в правлячій еліті Міхеїла Саакашвілі та його головного опонента – прем’єра-мільярдера Бідзіни Іванішвілі. Його політична коаліція «Грузинська мрія» за результатами торішніх парламентських виборів сформувала новий грузинський уряд.

Міхеїл Саакашвілі – президент-реформатор, він майже десятиліття керував державою.

Грузинська Конституція забороняє балотуватися на третій президентський термін. Однак Саакашвілі не виключає, що залишиться у великій політиці.
Передвиборні плакати кандидатів у президенти на одній з вулиць Тбілісі, 25 жовтня 2013 року
Передвиборні плакати кандидатів у президенти на одній з вулиць Тбілісі, 25 жовтня 2013 року

Новий президент – новий конституційний лад

Після президентських виборів чинності наберуть зміни до Основного закону, за якими влада президента буде обмежена й Грузія перетвориться з президентської на парламентську республіку.

Керівник кафедри соціології Тбіліського державного університету Яґо Качкачишвілі наголошує на важливості цих змін.

Ми отримуємо абсолютно інший розклад політичних сил у цій країні
Яґо Качкачишвілі
«Після виборів ми отримуємо абсолютно інший розклад політичних сил у цій країні. Ми матимемо президента, чиї повноваження будуть меншими, ніж чинного очільника держави. Ми також житимемо з новим конституційним ладом», – пояснює соціолог.

23 кандидати змагаються за найвищу державну посаду, багато з них мало відомі широкому загалові. Це рекордна кількість для Грузії.

Абсолютний фаворит – провладний кандидат

Абсолютним фаворитом електоральних опитувань є кандидат від «Грузинської мрії» Ґіорґі Марґвелашвілі, 44-річний перший віце-прем’єр-міністр чинного уряду. Він не є членом жодної політичної партії, хоча й належить до оточення Іванішвілі.

Головною метою зовнішньої політики він пропонує зробити розвиток тісних відносин із Заходом за одночасного покращення відносин із Росією. Саме цього зовнішньополітичного балансу прагне досягнути коаліція «Грузинська мрія», протиставляючи його тій глибокій кризі, в якій опинилися відносини з Росією за президентства Саакашвілі.

Ґіорґі Марґвелашвілі за освітою філософ. Він двічі обіймав посаду ректора фінансованого США Інституту публічних відносин. Прибічники називають його талановитим та розсудливим менеджером. Критики закидають йому брак політичного досвіду та харизми.

Марґвелашвілі запевняє, що може розраховувати на більш як 50% голосів виборців уже в першому турі. Однак, за результатами опитування, проведеного американським Національним демократичним інститутом, за провладного кандидата ладні віддати свої голоси 39% грузинів.

Екс-спікер парламенту та член партії Саакашвілі «Об’єднаний національний рух» Давіт Бакрадзе отримує 18% підтримки, а ще одна екс-спікер – Ніно Бурджанадзе – 13%.

Що чекає Саакашвілі після виборів?

Хоча й загалом виборча кампанія проходить спокійно, спостерігачі ОБСЄ вже висловили занепокоєння щодо того, чи буде голосування чесним і прозорим.

Прем’єр-міністр Іванішвілі оголосив у червні цього року, що після президентських виборів він назве свого наступника й складе повноваження, однак, експерти переконані, що він і далі матиме визначальний вплив на ухвалення рішень. І хоча сам він спростовує, що вдається до «політичного полювання на відьом», його неодноразово звинувачували у вибірковому правосудді щодо Саакашвілі та представників його команди.

Редактор відділу міжнародної політики британського часопису Едвард Лукас зазначає, що на Грузію чекають нові випробування.

Справжнє випробування – це не стільки те, як пройдуть ці вибори, а те, що відбуватиметься після них
Едвард Лукас
«Справжнє випробування – це не стільки те, як пройдуть ці вибори, а те, що відбуватиметься після них. Не скидається на те, що кандидат від «Об’єднаного національного руху» отримає дуже гарний результат. І є така небезпека, що для «Грузинської мрії» це буде виправданням того підходу, який вони використовували донині. А це викликає жаль», – наголошує експерт.

Іванішвілі назвав Саакашвілі «політичним трупом» та попередив, що після виборів нинішній президент може зіткнутися з кримінальним провадженням проти нього.

Матеріал підготували Claire Bigg, Жанна Безп’ятчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG