Доступність посилання

ТОП новини

Газотранспортний консорціум між Україною і Росією вже неможливий – Глазьєв


Сергій Глазьєв
Сергій Глазьєв
Питання про створення російсько-українського газотранспортного консорціуму закрите, заявив радник президента Росії Сергій Глазьєв.

«У нас звалилися всі плани щодо створення газотранспортного консорціуму між Росією і Україною, що передбачали зниження ціни на російський газ майже вдвічі. Такий план міг бути реалізований майже рік тому», – сказав Глазьєв в інтерв’ю телеканалу «Росія -24».

За його словами, це сталося через те, що Україна підписала угоду про Європейське енергетичне співтовариство, що «зобов’язує її дотримуватися європейського регулювання енергетичного сектора – так званого «третього енергетичного пакета».

Глазьєв наголосив, що тепер «Газпрому» просто нецікаво брати участь у жодній схемі спільних інвестицій у цей проект».

«У тому числі неможливий газотранспортний консорціум, тому що в цьому випадку «Газпром» як частина цього консорціуму не зможе постачати свій власний газ. Тобто участь України в Європейському енергетичному співтоваристві закриває «Газпрому» можливість одночасно бути і учасником газотранспортного консорціуму, і постачальником газу», – пояснив радник президента Росії.

Він повідомив, що російська сторона «неодноразово закликала Київ відмовитися від участі в Європейському енергетичному співтоваристві, яке йому нічого не дало».

«Ми говорили, що ви змушуєте «Газпром» будувати обхідні гілки, які йдуть у нейтральній юрисдикції», – сказав Глазьєв.

За його словами, для України «це суцільні збитки».

Київ планує підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі ЄС в листопаді на саміті у Вільнюсі.
XS
SM
MD
LG