Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії відвідав Брюссель для переговорів


Міхеїл Саакашвілі (л) і Жозе Мануел Баррозу (п) перед зустріччю у приміщенні Єврокомісії, Брюссель, 29 жовтня 2013 року
Міхеїл Саакашвілі (л) і Жозе Мануел Баррозу (п) перед зустріччю у приміщенні Єврокомісії, Брюссель, 29 жовтня 2013 року
Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який днями залишає посаду, відвідав сьогодні Брюссель для переговорів із керівництвом Європейського союзу напередодні саміту учасників програми ЄС «Східне партнерство» наступного місяця у Вільнюсі, на якому Тбілісі має парафувати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

У перебігу зустрічей, зокрема, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу висловив сподівання, що партія «Єдиний національний рух» Міхеїла Саакашвілі далі робитиме конструктивний внесок у політичні дебати у Грузії, перебуваючи в опозиції.

Учора Саакашвілі, виступаючи з останнім зверненням до народу з президентського палацу, серед іншого, закликав грузинів продовжити започатковану ним десять років тому «подорож у майбутнє, яка не закінчується», а також ніколи не відмовлятися від мети вступити до НАТО і ЄС і не дати нікому можливості принести в жертву суверенітет країни, не дати можливості повернутися російським агентам.

По тому пізно ввечері він вилетів до Брюсселя; через брак офіційних повідомлень на той час Грузією пішли чутки, ніби Саакашвілі «втік».

Учора ж Центральна виборча комісія Грузії остаточно підтвердила перемогу на президентських виборах, що відбулися позавчора, Ґіорґі Марґвелашвілі, висуванця нині владної коаліції «Грузинська мрія». Його інавгурація має відбутися 17 листопада, тоді ж Саакашвілі залишить посаду після двох термінів на ній.

Водночас набудуть чинності зміни до Конституції Грузії, за якими повноваження президента різко скоротяться, і він перетвориться на переважно церемонійного голову держави.
XS
SM
MD
LG