Доступність посилання

ТОП новини

Влада Білорусі обурена продовженням санкцій ЄС


Європейський союз продовжив дію санкцій проти Білорусі ще на 12 місяців. У заяві ЄС від вівторка засуджується утримання владою Лукашенка у в’язницях білоруських політв’язнів, порушення прав людини та відсутність реформ у розвитку демократії, судової системи Білорусі. Влада Мінська обурена продовженням санкцій, речник МЗС Білорусі назвав такі кроки Брюсселя «помилковими та контрпродуктивними». Один із відомих опозиціонерів Білорусі, лідер її парламенту початку 90-х та нинішній голова соціал-демократів Станіслав Шушкевич, вважає, що санкції ЄС є дуже дієвими щодо влади Білорусі – вони примушують її до певних кроків із обмеження політичного свавілля.

Санкції ЄС щодо Мінська продовжені до 31 жовтня 2014 року. Цим Брюссель й надалі забороняє низці урядовців, офіційних осіб Білорусі відвідувати країни ЄС. Правда, внаслідок деяких коректив із переліку (чорного списку) у 242 особи вилучено прізвища 13 осіб і додано імена трьох, зокрема двох керівників виправно-трудових колоній Білорусі. Тепер у переліку є 232 особи, а також 25 підприємств Білорусі.

У розмові з Радіо Свобода цей крок ЄС відомий опозиційний лідер Білорусі, один із підписантів Біловезьких угод про розпуск СРСР, Станіслав Шушкевич зазначив: «Я вважаю, що вони (санкції – ред.) дуже ефективні. Але я поки що не знаю, кого ЄС із тих 13 осіб виключив зі списку невиїзних і 5 фірм. Я, чесно кажучи, не знаю, що це за фірми, бо, за моєю інформацією, жодну з фірм вилучати не було потреби. Якийсь крок ЄС зробив, як виглядає, він це чимось мотивував. Я зараз ще не можу сказати про ступінь правильності цього, але я дуже боюсь, щоб Євросоюз на почав діяти, як він діяв раніше, у минулі санкції, у 2006 та у 2008 роках. Коли він раптом перестав висувати будь-які умови білоруському режимові. Цей режим диктаторський і якщо Євросоюз застосує до нього санкції – це позитивно вплине на Білорусь і на білорусів. І я б дуже хотів, щоб Євросоюз був послідовним у своїх діях. Надія така є, тому що санкції збережені і ось оте послаблення, яке зроблено в ЄС по 13 персоналіям та по 5 фірмах, будемо сподіватися, що це правильний хід».

Всі 5 компаній Білорусі, які вилучені з «чорного списку» ЄС, належать бізнесмену Володимиру Пефтієву, якого донедавна називали «гаманцем Лукашенка». А серед 13 осіб, вилучених із списку санкцій ЄС, є, наприклад, військовий прокурор Олександр Драниця, чи ж транспортний прокурор Анатолій Дудкін, чи судді білоруських судів, колишній міністр інформації Білорусі Володимир Русакевич.

Влада Мінська хотіла би скасування санкцій ЄС

У заяві Міністерства закордонних справ Білорусі відзначена тенденція до скорочення санкцій ЄС, яку там побачили у зменшенні числа невиїзних персон, вилучення із переліку заборон також 5 підприємств. Але далі в заяві Мінська сказано, що «у цілому дане рішення Євросоюзу про продовження санкцій є помилковим і контрпродуктивним».

Cанкції повинні бути скасовані, на їхній основі неможливо вибудовувати партнерство і співпрацю
Андрій Савіних
Речник МЗС Білорусі Андрій Савіних заявив журналістам: «Збереження санкцій безперспективне, вони повинні бути скасовані, на їхній основі неможливо вибудовувати партнерство і співпрацю в інтересах громадян Білорусі та країн ЄС».

Вже згаданий Станіслав Шушкевич сказав Радіо Свобода у середу, що санкції б’ють не по народу, а по владі Білорусі, тому це добре.

Не бачу для «Східного партнерства» і саміту у Вільнюсі варіанту для участі білоруської влади
Станіслав Шушкевич
А стосовно участі делегації Білорусі в саміті ЄС 28-29 листопада у Вільнюсі та перспектив Мінська у «Східному партнерстві» Станіслав Шушкевич наголосив: «Я не бачу для «Східного партнерства» і саміту у Вільнюсі варіанту для участі білоруської влади. «Східне партнерство», воно ж фактично розраховане на взаємодію з урядами шести країн, включно з Україною, Вірменією та іншим. Що стосується України, там цілком очевидно, що є зрушення, позитивні зміни у бік Європи».

Санкції проти влади Білорусі ЄС запровадив після президентських виборів в цій країні у грудні 2010 року, коли влада президента Лукашенка жорстоко придушувала протести опозиції. Санкцій Брюсселя зазнали ті, хто сприяє порушенням прав людини і репресіям проти білоруської опозиції.

Улітку 2013 року ЄС зняв санкції лише для міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея.


30 жовтня – День пам’яті жертв політичних репресій в Білорусі

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG