Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль затвердив план нового житлового будівництва у Східному Єрусалимі


Ілюстраційне фото: будівництво в поселенні Ґіват-Зеєв біля Єрусалима, 17 жовтня 2013 року
Ілюстраційне фото: будівництво в поселенні Ґіват-Зеєв біля Єрусалима, 17 жовтня 2013 року
Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю оголосило сьогодні, що остаточно затвердило план будівництва близько півтора тисяч нових помешкань у єврейському поселенні Рамат-Шломо на території Східного Єрусалима.

Заява пролунала якраз по тому, як учора Ізраїль звільнив другу групу з 26 палестинських в’язнів, виконавши чергову частину своєї обіцянки звільнити чотири такі групи, загалом 104 в’язнів, як жест доброї волі, щоб зрушити з місця близькосхідні мирні переговори з палестинцями.

Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас, вітаючи звільнених, наголосив, що палестинці рішуче відкидають будь-які намагання Ізраїлю «обміняти» звільнення в’язнів на нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на окупованих палестинських територіях.

Ізраїль вирішив три місяці тому звільнити з в’язниць 104 ув’язнених палестинців та ізраїльських арабів чотирма групами по 26 як «жест доброї волі» напередодні очікуваного поновлення мирних переговорів із палестинцями. Водночас Ізраїль наголосив, що не прийняв передумов палестинців для поновлення переговорів, серед яких була вимога зупинити будівництво в єврейських поселеннях на окупованих територіях.

Ізраїль уперше оголосив про план збудувати півтори тисячі помешкань у Східному Єрусалимі майже рік тому, як вважають, у відповідь на ухвалену рівно рік тому резолюцію Генеральної асамблеї ООН, яка всупереч застереженням Ізраїлю і США підвищила статус палестинського представництва в ООН до фактично державного.

Близькосхідні мирні переговори не зрушують із місця з 2010 року саме через питання про нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на окупованому Ізраїлем Західному березі Йордану, який має стати частиною майбутньої палестинської держави, і особливо у Східному Єрусалимі, який палестинці бачать столицею такої держави. Того року зірвалася спроба поновити близькосхідний мирний процес, який перебуває у глухому куті ще з 2008-го.
XS
SM
MD
LG