Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція каже, що не причетна до шкільного мітингу в Ужгороді


Опозиція, і зокрема Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», не має ніякого стосунку до організації шкільного мітингу в Ужгороді, який відбувся у понеділок, 28 жовтня. Про це сьогодні Радіо Свобода заявив речник Закарпатської обласної організації ВО «Батьківщина» Іван Колодій.

Про свою непричетність до організації акцій протесту школярів заявила і прес-служба Закарпатської обласної організації партії УДАР.

Сьогодні ж уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до прокурора Закарпатської області Володимира Корбаня з пропозицією перевірити законність ухвалення в Закарпатській області рішення про перенесення осінніх канікул в загальноосвітніх навчальних закладах на зимовий період. Таке повідомлення оприлюднили на офіційному сайті омбудсмена.

Уповноважений з прав людини у своєму листі наголосила на тому, що цього року Міністерство освіти і науки визначило проведення осінніх канікул з 28 жовтня до 3 листопада. Разом з тим, графік учнівських канікул може змінюватися з урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням з відповідними місцевими органами управління освіти, але це не передбачає повного скасування одного з видів канікул.

Водночас Валерія Лутковська звернула увагу й на те, що державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу – це обов’язковий для виконання документ, що регламентує безпечні для здоров’я дітей і підлітків умови навчання і виховання, які сприяють підвищенню їхньої працездатності, поліпшують психофізичний розвиток і зміцнюють здоров’я.

Інформація про ухвалені рішення від прокурора Закарпатської області омбудсмен очікує протягом тижня.

У понеділок в обласному центрі Закарпаття близько 300 школярів та їхніх батьків вийшли на акцію протесту проти скасування осінніх канікул і приєднання їх до зимових. Мирне зібрання школярів переросло в акцію непокори, перекривання автодоріг, псування машин та ламання пандусів.

У закарпатських ЗМІ з’явилися повідомлення, що ця акція могла бути спланована опозиційними силами напередодні візиту до Закарпаття президента України, який мав прилетіти 30 жовтня.
XS
SM
MD
LG