Доступність посилання

ТОП новини

Держказначейство блокує гроші на комунальну сферу і дороги міст?


Міські ради не можуть скористатися понад півтора мільярдами своїх коштів, оскільки їх заблокувало Державне казначейство. Такі дані оприлюднила Асоціація міст України. Так, у Дніпропетровську лише комунальна сфера Дніпропетровська недоотримала 77 мільйонів гривень. Ці кошти мали б іти на вирішення проблем житлово-комунального господарства та дороги.

Дніпропетровське комунальне підприємство «Міськзеленбуд» ще не виплатило своїм 115 працівникам зарплату за вересень. Директор підприємства Павло Папученко каже, що усе через зволікання з перерахунками бюджетних коштів державним казначейством.

Щоправда, гроші на зарплату в розмірі 500 тисяч гривень на рахунки підприємства вже надійшли й за день-два заборгованість погасять, а от на виконання запланованих робіт – коштів немає.

«Проводяться тільки першочергові роботи – знесення аварійних дерев, прибирання листя на головних об’єктах. Знесення аварійних дерев на скарги жителів на прибудинкових територіях ми не проводимо, бо немає ресурсу під ці роботи. Нам не вистачає близько 2-3 мільйонів гривень. Цього року ситуація погіршилась», – сказав Радіо Свобода керівник «Зеленбуду».

Наразі в Дніпропетровську в повній мірі фінансуються лише захищені статті бюджету, як-то заробітна плата бюджетників, опалення установ соціальної сфери, а от дорожні роботи – ні, сказав Радіо Свобода міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко.

З відставанням отримують заробітну плату ті комунальні підприємства, які через послуги отримують заробітну плату
Іван Куліченко
«З відставанням отримують заробітну плату ті комунальні підприємства, які через послуги отримують заробітну плату, – це, перш за все, «Зеленбуд», ті, хто утримують дороги, ті, хто утримують освітлення. Такі проблеми є і у нас. Я не кажу, що блокується, але відставання дуже велике. По обслуговуванню Дніпропетровська не профінансовано 17 мільйонів, а по комунальному господарству взагалі – 77 мільйонів», – зазначив міський голова.

Порожніми каструлями – по проблемі коштів?

Між тим опозиція вже провела акцію під стінами міської ради, вимагаючи належного фінансування місцевих бюджетів. Учасники акції стукали порожніми каструлями, однак конкретних цифр недоїмки в місцевому бюджеті назвати не змогли.

Те, що даних про брак коштів у місцевих скарбницях у громадськості немає, не дивно, заявив у коментарі Радіо Свобода один із організаторів акції, заступник голови обласної організації партії «Батьківщина» Олег Робкін. Він вважає, що ця проблема замовчується.

Народ має знати, що існує заборгованість, має бути прозорість у відносинах між владою і народом
Олег Робкін
«Ми надсилаємо запити. Народ має знати, що існує заборгованість, має бути прозорість у відносинах між владою і народом. Казначейство перебуває в ручному управлінні, тому, приміром, у Павлограді зараз існує проблема з виплатами шахтарям-регресникам. Регресники вже давно виступають із протестами. У мене є інформація, що першого числа вони можуть прийти під адміністрацію», – сказав Олег Робкін.

Асоціація міст України заявляє, що якщо підрахувати кошти усіх місцевих бюджетів України, то у Держказначействі може бути заблоковано до 6 мільярдів гривень, які б мали йти на вирішення проблем місцевих громад.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG