Доступність посилання

ТОП новини

Власенко підтвердив, що Тимошенко прийме будь-яку пропозицію Кокса-Квасневського


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко підтвердив сьогодні, що колишня прем’єр, як і раніше, згодна прийняти будь-яку пропозицію спостережної місії Європейського парламенту в Україні під керівництвом Пата Кокса і Александера Квасневського.

Коментуючи в Харкові журналістам заяву керівників місії, в якій вони підтримали законопроект позафракційної Анжеліки Лабунської про можливість лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, він при цьому наголосив, що, наскільки він розуміє, ніхто не знімав із розгляду подане ще на початку місяця клопотання керівників місії про помилування колишнього прем’єра.

Водночас він скептично прокоментував можливість допрацювання законопроекту Лабунської, його ухвалення, набуття чинності й відтак рішення суду про лікування Тимошенко за кордоном у час, що залишився до того, як у ЄС мають визначитися з долею підписання угоди про асоціацію з Україною наприкінці листопада. Власенко додав, що останній термін для виконання вимог Євросоюзу, на його думку, становить 18 листопада, коли остаточне рішення напередодні саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі ухвалюватиме Рада міністрів закордонних справ ЄС.

Сьогодні Кокс і Квасневський на завершення свого вже 24-го візиту до України закликали і проурядові, і опозиційні партії у Верховній Раді докласти всіх зусиль для досягнення консенсусу щодо подальших законодавчих кроків і зробити це якомога швидше. «Наша місія вивчила всі законопроекти щодо лікування засуджених осіб за кордоном. Ми дійшли висновку, що законопроект п. Лабунської становить найкращу основу, на якій слід створювати та шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями. Ми звертаємося зі щирим проханням докласти всіх зусиль, щоб завершити роботу з цього термінового питання якомога скоріше», – мовиться в заяві місії.

Законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської, позафракційної, про внесення змін у статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, є одним із кількох, які перебувають на розгляді в парламенті і які мають на меті тим чи іншим чином вирішити проблему з наданням ув’язненій Юлії Тимошенко можливості виїхати на лікування за кордон.

Він, серед іншого, передбачає, що «в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України, особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном»; якщо таке рішення ухвалить на передбачених законопроектом підставах суд, він також буде «зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою».

Головне науково-експертне управління Верховної Ради знайшло в законопроекті стільки недоліків, що рекомендувало відхилити його за результатами розгляду в першому читанні. Напередодні оприлюднення цього висновку народний депутат-регіонал Ярослав Сухий заявляв Радіо Свобода, що фракція Партії регіонів домовилася в разі голосування підтримати законопроект Анжеліки Лабунської або інший подібний, авторства позафракційного Сергія Міщенка.

Звільнення Тимошенко з-під варти для лікування за кордоном є однією з фактичних умов Європейського союзу для підписання з Україною угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі наприкінці наступного місяця.
XS
SM
MD
LG