Доступність посилання

ТОП новини

АНБ звинуватили у зломі мереж Google і Yahoo


Агентство національної безпеки США змушене відповідати на нові звинувачення. Цим разом – розвідувальну службу звинувачують в таємному зломі телекомунікаційних мереж, що використовуються інтернет-гігантами Google і Yahoo.

У статті, опублікованій в середу 30 жовтня, кореспонденти газети Washington Post повідомили, що інформація про секретну програму АНБ була отримана ними з документів, наданих колишнім контрактником агентства Едвардом Сноуденом, а також у ході інтерв'ю з «обізнаними офіційними особами».

У газеті наголошується, що співробітники АНБ і їхні британські колеги з GCHQ працювали в рамках проекту під назвою MUSCULAR, під'єднуючись до оптоволоконних кабелів, по яких дані переміщаються між глобальними об'єктами Google і Yahoo. Таким чином, спецслужби можуть повністю копіювати всі потоки даних, в тому числі зміст текстових, аудіо- та відеофайлів.

Google і Yahoo виступили із заявами про те, що вони нікому не давали дозволу під'єднуватися до своїх телекомунікаційних мереж і висловили обурення з приводу повідомлень про «шпигунську» діяльність АНБ.

АНБ вже запитує та отримує дані від американських інтернет-провайдерів, у тому числі від Google і Yahoo, але робиться це тільки за розпорядженням суду в рамках програми PRISM.

У середу диреткор АНБ генерал Кіт Александер заявив, що очолюване ним агентство не зламувало серверів Google і Yahoo. Відповідаючи на запитання журналістів у ході конференції, яка проходила у Вашингтоні, Александер підкреслив, що АНБ отримує доступ до даних виключно за відповідних до цього «рішень суду».

Washington Post відзначає, що під'єднання до комунікаційних мереж компаній без відповідного судового ордера на території Сполучених Штатів – протизаконно. У статті підкреслюється, що АНБ могло підключитися до деяких компонентів цих мереж, розташованих за кордоном, де обмежень менше, а контроль не такий строгий, як в США .

У статті вказується, що, як свідчить один з секретних документів, датований 9 січня 2013 року, в попередній період (протягом 30 днів) АНБ зібрало 181 000 000 файлів даних від Google і Yahoo, які були переправлені до штаб-квартири відомства поблизу Вашингтона.

У своїй заяві АНБ відкидає висловлені в статті припущення, що воно знайшло способи діяти в обхід американських законів. Як наголошується в заяві, «твердження про те, що, таким чином, ми збираємо величезні обсяги даних про американців не відповідає дійсності».

Нові звинувачення на адресу АНБ надійшли після цілої низки викриттів, в результаті яких стало відомо, що американський уряд стежив за керівниками іноземних держав та міжнародними організаціями.

У середу у Вашингтоні відбулася зустріч представників адміністрації, які відповідають за національну безпеку, з високопоставленими співробітниками німецьких спецслужб. Обговорювалося питання про прослуховування американцями мобільного телефону канцлера Анґели Меркель.

Минулого тижня адміністрація Обами заявила, що не прослуховує телефонних дзвінів канцлера Меркель і не має наміру робити це в майбутньому. Проте ясної відповіді на питання про те, чи прослуховувався телефон Меркель в минулому, поки що немає.

Минулого тижня під час телефонної розмови з Обамою канцлер Меркель особисто висловила обурення з приводу прослуховування її мобільного телефону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG