Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект Лабунської нікчемний і суперечить Конституції – регіонал


Володимир Олійник
Володимир Олійник
Законопроект про лікування в’язнів за кордоном, розроблений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською, є найгіршим серед запропонованих на цю тему документів. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив народний депутат із фракції Партії регіонів Володимир Олійник.

«Такий законопроект є нікчемним, суперечить основним принципам Конституції – зокрема, невідворотності покарання за вчинений злочин і рівності всіх перед законом. Ухваливши цей закон, ми можемо ще більше стимулювати розкрадання держави. Тому що той, хто вкрав мішок-два, буде сидіти в тюрмі, і лікуватимуть його наші медики, а той, хто краде вагонами, ешелонами, безперечно, буде мати кошти, щоб виїхати за кордон і під цією формулою, що в нього є проблеми зі здоров’ям, уникнути відбуття покарання», – сказав Олійник.

За його словами, жодна країна Європи не має подібної норми права, «чому її пропонують нам».

Як заявив регіонал, фракція Партії регіонів буде визначатися з приводу розгляду цього документа в понеділок.

Водночас, на думку Олійника, у вирішенні ситуації з екс-прем’єром Юлією Тимошенко, за базовий можна брати законопроект Сергія Міщенка.

«Але я попереджаю, що використаю так званий «правовий плагіат», зроблю всі ті доповнення до цього законопроекту, що колись були в законопроекті (№2293) Арсенія Яценюка, який його зняв. Той законопроект передбачає, що країна, яка дає згоду на лікування, повинна взяти зобов’язання, щоб там був режим, щоб він (ув’язнений – ред.) не гуляв, а лікувався. А після того, як полікувався, щоб приїхав в Україну, якщо не приїде – екстрадиція. Це все із законопроекту Арсенія Яценюка. Я від крапки до крапки його відтворю, щоб мати дискусію і спитати в опозиції: ви розробляли законопроект для смертних, а сьогодні для кого готуєте? Для тих, хто має гроші?», – сказав Олійник.

Вчора представники місії Європарламенту Пет Кокс і Александр Квасневський заявили, що на базі законопроекту позафракційного депутата Анжеліки Лабунської треба шукати необхідний консенсус щодо лікування засуджених осіб за кордоном.

Законопроект Лабунської є одним із кількох, які перебувають на розгляді в парламенті і мають на меті вирішити проблему з наданням ув’язненій Юлії Тимошенко можливості виїхати на лікування за кордон.

Цей документ, зокрема, передбачає, що «в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України, особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном».

Пропонується, що, ухвалюючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов’язаний одночасно ухвалити рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою.
XS
SM
MD
LG