Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликає опозицію голосувати за проект Лабунської


Колишній прем’єр Юлія Тимошенко закликає парламентську опозицію негайно і без внесення поправок проголосувати за законопроект про лікування ув’язнених Анжеліки Лабунської.

«Прошу депутатів парламентської опозиції без будь-яких поліпшень і поправок, без жодних дискусій і суперечок, невідкладно реалізувати пропозиції Кокса-Квасневського і негайно загалом проголосувати у Верховній Раді за законопроект пані Лабунської, одночасно відклавши той законопроект опозиції, що передбачає мою політичну реабілітацію, звільнення і повернення громадянських прав», – мовиться в заяві екс-прем’єра, оприлюдненій її захисником Андрієм Кожем’якіним сьогодні біля харківської лікарні, де перебуває Тимошенко.

Водночас Тимошенко зауважила, що відповідний законопроект, запропонований опозицією, передбачає найбільш повне виконання вимог і критеріїв Євросоюзу. «Але зараз нам всім необхідно діяти заради європейського майбутнього найшвидшим і найреалістичнішим шляхом, незважаючи на особисті інтереси і амбіції», – наголосила екс-прем’єр.

Вона також висловлює сподівання, що угоду про асоціацію України з ЄС буде підписано і парламентська опозиція для цього зробить все можливе. «Будь-які дискусії навколо законопроекту пані Лабунської знову заженуть ситуацію в глухий кут. Приймайте його без поправок і дискусій, просто негайно. Часу практично немає», – процитував слова Тимошенко Кожем’якін.

Водночас екс-прем’єр заявляє, що запропонований місією Кокса-Квасневського варіант ухвалення законопроекту Лабунської є гіршим, ніж запропонована процедура часткового помилування, однак Тимошенко, за її словами, приймала і прийматиме будь-які варіанти, що пропонує місія Європарламенту заради європейського майбутнього України.

Вона також наголошує, що розраховує повністю реабілітувати себе «завдяки справедливому рішенню Європейського суду з прав людини».

Вчора представники місії Європарламенту Пет Кокс і Александр Квасневський заявили, що на базі законопроекту Лабунської треба шукати необхідний консенсус щодо лікування засуджених осіб за кордоном.

Законопроект Лабунської є одним із кількох, які перебувають на розгляді в парламенті і мають на меті вирішити проблему з наданням ув’язненій Юлії Тимошенко можливості виїхати на лікування за кордон.

Цей документ, зокрема, передбачає, що суд може відправити ув’язненого на лікування за кордон, якщо впродовж не менше ніж 365 днів ця людина безперервно проходила стаціонарне лікування за межами пенітенціарних закладів в Україні і це лікування не привело до повного одужання.

При цьому передбачається, що суд при ухваленні рішення про лікування в’язня за кордоном має звільнити його від покарання через хворобу.

Вирішення питання Тимошенко є однією з умов підписання угоди про асоціацію Україна ЄС. Київ розраховує підписати цей документ на саміті у Вільнюсі 28–29 листопада.

Сьогодні голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція готова підтримати законопроект Лабунської.
XS
SM
MD
LG