Доступність посилання

ТОП новини

Прогрес у лікуванні ВІЛ можуть забезпечити вакцини для мавп


Американські вчені створили вакцину, здатну протидіяти ВІЛ. Поки що препарат протестовано лише на мавпах, однак автори дослідження сподіваються, що вже наступного року їм дозволять вивчати вплив вакцини на людину. Наука цього тижня обговорює також чергову «марсіанську» місію NASA та новий вид дельфінів і небезпеки, які йому загрожують.

Вчені з американського дослідницького центру, можливо, наблизилися до створення вакцини проти ВІЛ: у бостонському медичному центрі «Бет Ізраел» заявляють, що успішно побороли вірус в організмі мавпи. Нині науковці сподіваються на дозвіл провести тестування на людині.

Керівник дослідження Ден Барух останні роки своєї діяльності присвятив створенню вакцин від вірусу мавпячого імунодефіциту. Останній розроблений його командою препарат має у своєму складі білки з різних штамів ВІЛу, отриманих із організму хворих на СНІД людей: їх ввели піддослідним макакам і через тиждень після ін’єкції заразили вірусом імунодефіциту.

У більшості піддослідних активність вірусу зрештою суттєво знизилася – у деяких мавп навіть неможливо було виявити, заражені вони чи ні. Водночас 5 мавп таки померли: від самого початку ризик полягав у тому, що концентрація ін’єкції була завеликою для піддослідного організму.

За оцінками Баруха, нова вакцина – після доопрацювання задля адаптації до організму людини – здатна захистити від зараження у 80% випадків. «Дані, отримані за результатами дослідження, – це крок уперед у розвиткові глобальної вакцини проти ВІЛ, вони дають нам надію, що створення такої вакцини реальне», – каже вчений. Команда Дена Баруха планує розпочати клінічні випробування вакцини вже наступного року.

NASA продовжить розкривати таємниці Марса

У листопаді на Марс вирушить місія NASA під назвою MAVEN – космічний зонд, який вивчатиме атмосферу Червоної планети. Головна мета – з’ясувати, чому Марс у якийсь момент втратив значну частину своєї газової оболонки, адже, за припущенням, колись вона була щільніша за атмосферу Землі.

«Місія MAVEN зосередиться на спробах зрозуміти, якою є історія цієї атмосфери, як із часом мінявся клімат, і як це вплинуло на еволюцію поверхні і, можливо, на існування життя – щонайменше, мікробів на Марсі», – пояснив головний спеціаліст місії Брюс Якоський.

Він розповів, що разом із зондом на Марс полетить і DVD-диск із мультимедіа-повідомленнями, записаними землянами. «Ми отримали близько 100 тисяч імен і сотні творчих робіт від людей, які захотіли увічнити своє ім’я і «полетіти» на Марс. Для цього ми провели два конкурси і відібрали найкращі роботи, які й записали на спеціальний DVD-диск, – зазначив Якоський. – «Робочу» версію цього диску встановили на MAVEN за тиждень до повної збірки зонда, він полетить на Червону планету».

Космічний корабель вирушить із мису у Флориді 18 листопада. Очікується, що до Марса він добереться у вересні 2014 року. MAVEN (повна назва – Mars Atmosphere and Volatiles Evolution, у перекладі – «Еволюція атмосфери та летких речовин на Марсі») є одним із проектів глобальної ініціативи NASA з дослідження Червоної планети: її втілення розпочалося з запуску у 2011 році марсоходу Curiosity, однак лише його роботи не достатньо – у космічній агенції вважають, що вивчення Марса потребує комплексного підходу.

У 2016 році спільно з Європейською космічною агенцією NASA планує запустити Trace Gas Mission (TGM) – ще один апарат, який вивчатиме марсіанську атмосферу.

Австралія за дельфінів: новий вид і старі небезпеки

Міжнародна група вчених заявила про відкриття біля берегів Австралії нового виду дельфінів: біологам вдалося довести, що серед так званих горбатих дельфінів є й невідомий донині вид.

Мова йде про рід Sousa. Раніше вважалося, що він налічує три види – китайських, західноафриканських (або атлантичних) та індійських дельфінів. Однак, згідно з висновками групи дослідників зі США, Австралії та ще 6 країн, насправді їх не три, а чотири: вид китайських дельфінів налічує дві різні популяції.

Науковці вважають, що їхнє відкриття дає надію всій родині дельфінових – з огляду на зменшення її чисельності у природі, причина якого – і в діяльності людини.

У самій Австралії нині розгортається рух за порятунок дельфінів: активісти виступають проти знищення цих ссавців у різних куточках світу. Так звані полювання на дельфінів нині є популярними, наприклад, на Півночі Європи та у Південній Америці.

Керрі-Енн Кеннерлі, активістка руху «Австралія за дельфінів», записала відеозвернення до австралійців, у якому просить їх долучитися до глобального руху проти знищення тварин.

«Припинення таких полювань має бути пріоритетом для нас – навіть якщо ці жорстокі вбивства відбуваються не у водах Австралії. Ми, австралійці, можемо щось зробити з цим. Я впевнена: якщо ми наробимо галасу довкола цієї кричущої ситуації, голоси австралійців почують навіть у Японії», – заявила вона.

Японія викликає особливу стурбованість активістів: там влада дозволяє вбивати дельфінів протягом всього зимового сезону.

Полювання на дельфінів у Перу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG