Доступність посилання

ТОП новини

Кавказ проти Жириновського


(Рубрика «Точка зору»)

Депутати парламентів Дагестану і Кабардино-Балкарії вимагають позбавити депутатського мандата лідера ЛДПР Володимира Жириновського. На тлі загострення національних відносин у Росії одіозний політик згадав, що починав як затятий шовініст і виступив із широкомовною програмою в расистському дусі, запропонував обнести Північний Кавказ «колючим дротом» і ввести в регіоні штраф за народження третьої дитини.

Такі висловлювання, звичайно ж, не могли залишити байдужими керівників республік Кавказу – в іншому випадку їх не зрозуміли б власні громадяни. І ось уже майже тиждень на Північному Кавказі йде справжня кампанія проти Жириновського і його партії, на яку, втім, не поспішає реагувати центральна влада Росії.

І це не дивно. Жириновський завжди справно виконував її доручення. Коли в 1993 році його партія була тріумфатором перших виборів до Державної думи, багато говорили про крах російської влади. Відомий публіцист Юрій Карякін звернувся до телеглядачів зі знаменитим діагнозом: «Росія, ти здуріла!» Але Жириновський виявився зручним партнером влади Єльцина. Тоді ж йому була доручена специфічна роль – перевіряти громадську реакцію на найбільш резонансні наміри влади. Якщо суспільство не реагувало – виявлялося, що екстравагантні ініціативи Жириновського це і є програма Кремля. Якщо виступало проти – влада розуміла, що не варто ризикувати...

Зараз у Жириновського інша роль – показати, що в російській політиці є екстремісти і виставити путінський режим у вигідному світлі. Кремль, який захищає інтереси всіх народів Росії, виявиться справжнім центром стабільності, що охороняє громадян і від риторики Жириновського, і від риторики Навального.

Сам Жириновський теж нічим не ризикує – він і так не популярний на Кавказі, його електорат – люмпенізовані верстви, яким подобаються розмови про захист «бідних росіян».

Ну а те, що подібні висловлювання можуть негативно позначитися на майбутньому Росії – це занадто складно для усвідомлення нинішнім керівництвом, яке традиційно вирішує нагальні завдання.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG