Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відслужили панахиди за розстріляними в Сандармоху


Урочище Сандармох, хрест пам’яті розстріляних українців, архівне фото
Урочище Сандармох, хрест пам’яті розстріляних українців, архівне фото
У Дніпропетровську в неділю вшановували жертв сталінського терору, представників «Українського відродження», розстріляних 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії в Росії. Панахиди за загиблими відбулись у храмах УПЦ Київського патріархату та Української греко-католицької церкви, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

З особливою пошаною згадували краянина письменника Валеріяна Підмогильного. Його називають «чаплівським генієм», «генієм з країни чапель». Підмогильний, виходець із невеликого села Чаплі, що нині в межах Дніпропетровська, був першим українським письменником-передвісником європейського екзистенціалізму.

3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, що неподалік Медвежогірська в Карелії, впродовж п’яти днів розстріляли тисячу сто одинадцять в’язнів Соловецького табору, яких до 20-ї річниці Жовтневої революції особлива трійка УНКВС Ленінградської області Росії засудила до страти. Серед розстріляних – 190 вихідців із України, яких називають цвітом української нації: представники української літератури, мистецтва, науки Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Павло Філіпович, Григорій Епік, Валер’ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Олександр Слісаренко, Михайло Яловий, Матвій Яворський, Антон Крушельницький.
XS
SM
MD
LG