Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар висловив сподівання, що нових газових конфліктів не буде


Ґюнтер Еттінґер, архівне фото
Ґюнтер Еттінґер, архівне фото
Комісар ЄС із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер висловив сьогодні сподівання, що Україна з ЄС і Росія «достатньо розумні і достатньо кмітливі, щоб уникнути непотрібних конфліктів», і «зацікавлені в тому, щоб уникнути аналога того, що сталося в січні 2009 року».

При цьому він визнав, що «є конфлікт, є різні позиції між Росією, зокрема, «Газпромом», із одного боку, та Україною і ЄС, із іншого», наводить його слова агентство «Інтерфакс-Україна» зі столиці Литви Вільнюса.

Еттінґер додав, що Росія і «Газпром» є і будуть «найбільш значущими постачальниками і найбільш важливими партерами, експортерами на ринок ЄС».

«Ми хочемо продовжувати це добре партнерство на довгострокову перспективу. І для цього потрібна Україна як транзитна країна, як партнер і ще більше – як партнер із його власними ресурсами», – наголосив він.

Наприкінці 2008 – на початку 2009 року Росія значно скоротила, а потім і повністю перервала постачання свого газу до Європи через територію України через суперечності з Києвом щодо вартості газу і транзиту, намагаючись звинуватити в цьому українську сторону. Криза призвела до укладення нині чинних російсько-українських газових контрактів 2009 року.
XS
SM
MD
LG