Доступність посилання

ТОП новини

Росія на порозі нових погромів – директор «Левада-центру»


«Російський марш» – Москва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російський Mарш

У російських містах – Москві, Петербурзі та в багатьох інших, де пройшли в понеділок «Російські марші», скандували: «Русские, вперед!», «Нация, родина, социализм!», «Слава нации, смерть врагам!». У марші в московському районі Любліно, за даними МВС, брало участь близько 8 тисяч осіб. За інформацією організаторів акції, число учасників було понад 20 тисяч. Близько 30 осіб затримали, як повідомило МВС, «за носіння масок», вигукування нацистських гасел і використання забороненої символіки.

Лідер об’єднання «Русские» Дмитро Дьомушкін заявив, що організатори «Російського маршу» засуджують учасників ходи, які скандували екстремістські гасла. За його словами, на акцію прийшла «група людей, яка намагалася спровокувати зіткнення».

Тут уже в Москві аули і кишлаки всюди побудовані
Євген Смірнов
Один із учасників акції, активіст із козаків Євген Смірнов пояснив журналістам причину свого протесту. «Тут уже в Москві аули і кишлаки всюди побудовані, і мечеті з їхніми гортанними вигуками, – каже він. – Це російське місто, російське місто створювали російські люди протягом тисячоліть, тому країна має належати державотворчому народові!»
Марш у Петербурзі, 4 листопада 2013 року
Марш у Петербурзі, 4 листопада 2013 року

У Петербурзі поліція затримала близько 40 учасників несанкціонованого маршу націоналістів, у Волгограді – близько 70. Велика частина затриманих – неповнолітні, їх відпустили «після профілактичної бесіди».

Акції відбулися майже у всіх великих містах Російської Федерації.
Марш у Петербурзі, 4 листопада 2013 року
Марш у Петербурзі, 4 листопада 2013 року

Дуже помітне посилення ксенофобії, каламутного націоналізму – Гудков

Лев Гудков, директор «Левада-центру», розповів Радіо Свобода про те, що в Росії вдвічі зросла підтримка таких маршів серед населення.

Ми вже давно кажемо, що Росії склалася така передпогромна атмосфера. Тому де вибухне – це вже такий собі збіг обставин
Лев Гудков
«Якщо на початку їх проведення більшість сприймала їх як швидше, негативне явище, чи якось насторожено, принаймні, розглядаючи це як декотрі нацистські чи фашистські марші, то останні дані нашого жовтневого опитування (співвідношення думок позитивних і негативних) такі: якщо в листопаді 2006 року було 14 відсотків позитивного відношення (переважно люмпенізована молодь, низи міського життя, дезорієнтовані), а 28 відсотків ставились до них негативно (при чому, для всіх верств було характерно), то сьогодні ситуація цілком інша: 40 відсотків схвалюють проведення чи ставляться з симпатією до нього, 26 відсотків – як і раніше – зберігають негативну установку. Дуже помітне посилення ксенофобії і такого низового, каламутного націоналізму російського. Ми вже давно кажемо, що Росії склалася така передпогромна атмосфера. Тому де вибухне – це вже такий собі збіг обставин», – зазначає Лев Гудков.

Глава Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва в інтерв’ю агентству «Інтерфакс» сказала, що від «Російських маршів» їй стає сумно, однак не можна забороняти проводити такі заходи. За її словами, здивування викликає той факт, що націоналістичні марші проводяться в День народної єдності – саме 4 листопада відзначають у Росії цей день.
Марш в Москві
Марш в Москві

Акунін більше не підтримує Навального

Ще один нюанс, на який звертають увагу цього дня. Письменник Георгій Чхартішвілі, відомий також під псевдонімом Борис Акунін, заявив, що більше не підтримує опозиціонера і відомого блогера Олексія Навального – саме після висловлювань останнього про «Російський марш».

Я помилявся, вважаючи, що націоналістична нісенітниця була для Навального юнацькою недугою, якою він вже перехворів
Борис Акунін
У своєму блозі в ЖЖ (Живому Журналі) Борис Акунін написав: «Ну що ж. Виходить, я помилявся, вважаючи, що націоналістична нісенітниця була для Олексія Навального юнацькою недугою, якою він вже перехворів. Чи не перехворів. А це означає (принаймні, для мене), що до політика загальноросійського рівня ця людина ще не виросла».

Раніше Олексій Навальний розмістив пост в ЖЖ, в якому заявив про відмову брати участь в «Російському марші», пославшись на нові обставини після виборів мера Москви.

«Моя участь у «Російському марші» зараз перетвориться на пекельну кінокомедію: як Боніфацій в оточенні дітей, буду йти в натовпі зі 140 фотографів та операторів, які намагаються сфотографувати мене на тлі «зігуючих» школярів», – зазначив Навальний.

Однак ідею проведення ходи Олексій Навальний схвалює й далі, і каже, що буде намагатися надавати учасникам всіляку підтримку, в тому числі й інформаційну.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG