Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви: долю асоціації з Україною ще не вирішили


Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила сьогодні, що доля угоди про асоціацію між ЄС і Україною, яку Київ сподівається підписати на саміті учасників ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі наприкінці місяця, ще не вирішена.

Виступаючи на прес-конференції у Вільнюсі, вона висловила впевненість, що цю угоду підпишуть «рано чи пізно». Але, запитала вона, чи відбудеться це у Вільнюсі? За її словами, це стане відомо лише «в останній момент, не раніше».

«Це буде рішення останнього моменту. І це вирішить в останню мить не Європейський союз, а Україна», – наголосила президент Литви, країна якої нині головує в Євросоюзі.

Як сказала Ґрібаускайте, Україна сама має вирішити, з якою швидкістю вона інтегруватиметься з ЄС.

У Євросоюзі до України висунули цілу низку умов, які має виконати Київ до підписання угоди про асоціацію. Серед них – реформи судочинства і виборчої системи, а також вирішення проблеми вибіркового правосуддя – під цим останнім пунктом фактично мають на увазі надання ув’язненій Юлії Тимошенко можливості вийти з-під варти для лікування за кордоном на тих чи інших умовах. Політики в ЄС уже припускали, що, можливо, підписання угоди доведеться відкласти на наступний рік, якщо Україна не виконає цих умов.
XS
SM
MD
LG