Доступність посилання

ТОП новини

Каспарову не поспішають надавати громадянство у Латвії


Рига – Латвійські політики обережно оцінують прохання 13 чемпіона світу з шахів, опозиційного російського політика Гарі Каспарова надати йому громадянство Латвії. Каспаров при цьому хоче зберегти і російське громадянство. А латвійське йому потрібне, щоб «безперешкодно» займатися політичною діяльністю в Росії.

На думку прем’єр-міністра Латвії Валдіса Домбровкіса, питання надання громадянства Гарі Каспарову – компетенція латвійського парламенту, оскільки заява російського опозиціонера була адресована фракціям сейму.

Голова парламентської комісії з оборони, внутрішніх справ та запобіганню корупції Айнарс Латковскіс, який одним із перших повідомив про прохання Каспарова, вважає, що у відомого шахіста недостатньо підстав одержувати громадянство Латвії.

Той факт, що один із найвідоміших шахістів світу просить надати йому громадянство Латвії свідчить про необхідність проведення з цього приводу дискусії в парламенті
Айнарс Латковскіс
«Той факт, що один із найвідоміших шахістів світу просить надати йому громадянство Латвії свідчить про необхідність проведення з цього приводу дискусії в парламенті», – зазначив Айнарс Латковскіс.

Бути зіркою світового масштабу – це ще не внесок на благо Латвії

Керівник фракції урядової партії «Єдність» у латвійському парламенті Дзінтрас Закіс вважає, що з одного боку, Каспаров є зіркою світового масштабу, яскравим опонентом Кремля й активним пропагандистом шахів, але це важко назвати внеском на благо Латвії.

Заява про надання латвійського громадянства Гарі Каспарову була отримана всіма франціями сейму, крім «Центру злагоди», повідомив керівник фракції цієї опозиційної партії Яніс Урбанович.

Координатор родини Каспарових Олена Авотиня-Єкатериничева вважає логічним те, що російський опозиціонер не адресував своє прохання фракції «Центру злагоди», бо у цієї латвійської політсили укладена угода з пропутінською російською партією «Єдина Росія».

Наразі представники «Центру злагоди» прохання Каспарова оцінюють скептично.

Цю заяву я оцінюю критично, оскільки у такому випадку латвійське громадянство можна надати гравцям будь-якої відомої футбольної команди світу
Андейс Елксніньш
«Цю заяву я оцінюю критично, оскільки у такому випадку латвійське громадянство можна надати гравцям будь-якої відомої футбольної команди світу чи іншим російським опозиціонерам», – стверджує депутат «Центру злагоди» Андейс Елксніньш.

Загалом латвійські депутати вважають, що заяву Каспарова слід оцінити детальніше. На їхню думку, російському політикові бажано було б особисто прийти із нею до латвійського сейму.

«Помста Росії за невдалу політичну кар’єру»

Гарі Каспаров надіслав письмову заяву латиською мовою до парламенту цієї країни з проханням надати йому громадянство за особливі заслуги. Водночас він хоче зберегти і російське громадянство.

Пояснюючи своє прохання, 13 чемпіон світу з шахів зазначає, що 1970 року він здобув у Ризі одну з перших важливих перемог у цьому виді спорту, а мати його сина – громадянка Латвії. До того ж, у цього хлопця є дозвіл на проживання в балтійській державі.

За словами непримиримого опонента Володимира Путіна, ще одне громадянство дасть змогу «безперешкодно» займатися політичною діяльністю в Росії та інших країнах світу. Також як громадянин Латвії він міг би внести суттєвий внесок в освіту школярів і студентів у рамках програми «Шахового фонду Каспарова».

Інший російський політик, лідер ЛДПР Володимир Жириновський стверджував, що Каспаров просить громадянство Латвії, щоб помститися Росії за «невдалу політичну кар’єру». Самого «ліберального демократа» російські експерти вважають політиком-блазнем, мета якого – підігравати Кремлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG