Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Таджикистані відбуваються «досить спокійно» – спостерігачі


У Таджикистані обирають президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Активність виборців, які обирають президента в Таджикистані, станом на 14:00 (11:00 за київським часом) склала 60 відсотків, повідомляє Центральна виборча комісія Таджикистану. Для того, щоб вибори визнали чинними, потрібно, щоб участь у них взяли не менше 50 відсотків виборців.

Голова місії спостерігачів від ОБСЄ Ґордана Чоміч заявила, що голосування «поки що виглядає досить спокійно».

«Ми побачимо протягом дня, чи будуть порушення прав виборців, чи буде порушення процедур. Чи все відбудеться гладко. А після того, як закриються дільниці і відбудеться підрахунок голосів, ми оприлюднимо фінальну заяву і висновки. Сподіваюся, що це буде гарний день для народу Таджикистану», – сказала спостерігач.

Водночас кореспондент Радіо Свобода у південному районі Вандат повідомляє про випадки багаторазового голосування. Зокрема, одна жінка вкинула в урну шість бюлетенів, заявивши, що голосує ще за п’ятьох своїх синів, які зараз на заробітках у Росії. Інша жінка проголосувала за 10 членів своєї родини. «Це бюлетень мого чоловіка. Це мій. А це – моїх синів і невісток. Їх тут немає. Вони всі на роботі», – пояснила вона.

У Таджикистані сьогодні відбуваються президентські вибори. Очікується, що чинний президент Емомалі Рахмон буде переобраний на четвертий термін.

П’ять інших кандидатів є маловідомими особами, що утримуються від критики політики уряду.

Опозиційна Соціал-демократична партія оголосила про бойкот виборів, оскільки, на її думку, виборча кампанія відбулася на тлі «порушення Конституції» з «організованими державою фальсифікаціями».

Організація з безпеки і співпраці в Європі розкритикувала державні засоби інформації Таджикистану за тенденційне висвітлення кампанії. Доступ до інтернет-ресурсу YouTube, а також до популярного незалежного порталу новин у Таджикистані напередодні виборів частково заблокований.
XS
SM
MD
LG