Доступність посилання

ТОП новини

Економічна безпека України – між кризою та корупцією


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Українській економічній безпеці загрожують падіння виробництва, борги й корупція – кажуть депутати від різних політичних сил, які входять до комітету з національної безпеки та оборони. Парламентарі та урядовці пропонують стимулювати виробництво та поліпшувати інвестиційний клімат. Натомість у Міністерстві доходів та зборів дотримуються думки, що зміцнити економічну безпеку можна, примусово виводячи економіку з тіні.

Українська економіка 15 місяців перебуває в рецесії, водночас зростає дефіцит бюджету, залишок на рахунку Держказначейства приблизно удесятеро менший, ніж рік тому, а пенсійний фонд покриває свої потреби лише на дві третини. Про такі основні загрози національній економічній безпеці заявив на останньому засідання парламентського комітету з національної безпеки та оборони заступник його голови, регіонал Анатолій Кінах. До цих загроз він додає й те, що на світових ринках зростає конкуренція, тоді як українська економіка майже 90 прибутків отримує саме від експорту. Він пропонує президентові та уряду виробити стратегію реагування на найбільші економічні загрози, і паралельно – боротися з бідністю, підтримувати нові технології та український експорт, а також зважено керувати державним боргом.

«Стан економічної безпеки та економічний розвиток держави – нерозривні. Здатність економіки задовольнити потреби суспільства та інноваційного розвитку економіки, включно з конкурентоздатністю її продукції – є основою економічної безпеки держави», – підсумовує Кінах.

Перший заступник міністра економічного розвитку Анатолій Максюта на засіданні парламентського комітету неоднозначно охарактеризував стан справ охарактеризував стан економічної безпеки в Україні.

Щоб підняти виробництво, потрібні інвестиції, але їхній обсяг так само знижується. Необхідно оновлення виробничих фондів, кредити та інші ресурси
Анатолій Максюта
«Нині Україна має покращення в сфері енергетичної безпеки, оскільки поступово відмовляється від імпорту газу. Однак виробнича безпека – падає. Щоб підняти виробництво, потрібні інвестиції, але їхній обсяг так само знижується. Необхідно оновлення виробничих фондів, кредити та інші ресурси – без них зростання економіки не буде», – вважає Анатолій Максюта.

Урядовець запевняє, що Мінекономіки вже реалізує програму з відновлення промислового виробництва.

Чи варто в умовах кризи витягувати бізнес з тіні?

Зі свого боку, представники Міністерства доходів та зборів стверджують, що економічну безпеку має посилити виведення економіки з тіні за допомогою більш якісних слідчих дій, штрафів та контролю за обігом коштів.

Натомість економіст Олександр Пасхавер зауважує, що нині такі адміністративні дії можуть лише нашкодити українській економіці. Головною загрозою економічній безпеці є подвійне оподаткування, викликане корупцією, пояснює економіст.

Щоб забрати в людей те, що вони тримають у тіні, треба щоб держава спершу припинила підтримувати корупцію
Олександр Пасхавер
«Наша країна є економічно слабкою, тому її економічній безпеці може загрожувати що завгодно. Щоб забрати в людей те, що вони тримають у тіні, треба щоб держава спершу припинила підтримувати корупцію. Бо маємо такий собі другий «податок» – корупційний. Тому люди й тримають тіні частину доходів, щоб зменшити податковий тиск. Якщо підприємець платитиме податки двічі з усього свого обігу – він розориться. Тому коли держава каже, що всі мають виходити з тіні, і водночас ігнорує корупційні прибутки – це щонайменше аморально», – каже Пасхавер.

Корупцію називає головною загрозою економічній безпеці секретар парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони ударівець Сергій Каплін. Він вважає, що економічна безпека буде під загрозою доти, доки чиновники сприйматимуть кожну свою посаду сприйматимуть як форму бізнесу.

Закордонні банки та організації, які працюють в Україні, погоджуються в тому, що в цілому українська економіка перебуває в стані рецесії. Однак вони дають дещо різні оцінки перспективам української економіки. Так аналітики «Райффайзен банку» наголошують, що хоча закордонний попит на українську продукцію впав, зменшення імпорту енергоносіїв покращило платіжний баланс, а відтак в наступному році можна очікувати невеликого економічного зростання, яке стимулюватимуть фінансові вливання у вибори президента 2015 року.

Зі свого боку, в ЄБРР очікують, що держава ризикує стабільністю своєї фінансової системи через проблеми на ринку зовнішніх запозичень та зменшення золотовалютного резерву. Вихід вбачають у стимулюванні АПК та інших секторів виробництва, а також у збільшенні товарообігу та інвестицій в разі підписання угоди про асоціацію України з ЄС.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG