Доступність посилання

ТОП новини

У 2013-му частка школярів, що навчаються українською, дещо зросла – дослідження


У 2013 році частка школярів, що здобувають освіту українською мовою, зросла на 0,1%. Про це свідчать результати дослідження «Становище української мови в Україні у 2013 році». При цьому число школярів, що навчаються українською, найбільше зросло на Донеччині – на 1,5 відсотка.

На переконання авторів дослідження, таке незначне покращення у сфері освіти все ж таки є успіхом, вважаючи на державну «політику заохочення русифікації освіти».

Водночас дослідження свідчить, що частка російської як мови освіти і надалі зросла у Луганській та Одеській областях, а також у Криму.

«Якщо такими темпами буде падати число людей, які навчаються українською мовою, то у Криму ситуація буде дуже небезпечною з точки зору цілісності держави, володіння державною мовою молодим поколінням кримчан», – наголошує координатор проекту Тарас Шамайда.

При цьому він заявив, що у Криму нині іде «цілеспрямована кампанія» блокування нових україномовних класів та шкіл, а також нормального функціонування вже чинних.

Водночас моніторинг засвідчив, що кількість випускників, які складали державною мовою тести ЗНО, також дещо зросла у порівнянні з минулим роком – на 1,7 відсотка.

Дослідження «Становище української мови» є щорічним аналітичним оглядом. Воно оприлюднене рухом «Простір свободи» за сприяння інтернет-видання texty.org.ua.
XS
SM
MD
LG