Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки потужні комуністичні настрої на Донеччині?


У Донецьку близько двох тисяч комуністів відсвяткували річницю соціалістичної революції

Близько двох тисяч прихильників Комуністичної партії України зібралося в четвер у шахтарській столиці зі всієї Донецької області. Серед них більшість – це літні люди. Вони мітингом відсвяткували 96-у річницю соціалістичної революції. Тим часом у Донецьку з’явилася ініціатива перейменувати цілий район із Ленінського на Юзівський.

Колона комуністів, йдучи на площу Леніна, перекрила рух по вулиці Артема, бо рухалася як на зелене, так і на червоне світло та йшла по проїжджій частині. Це утворило автомобільні затори в центрі Донецька.

Тим часом на центральній площі міста вже стояв лідер комуністів Петро Симоненко, який прилетів чартерним рейсом із Києва. Після того, як у промові він висловлював різні претензії до українських олігархів, йому довелося пояснити журналістам, що чартер він оплачував самотужки.

Окрім того, на запитання Радіо Свобода, чи мають комуністи у Донецькій області потужну підтримку, Петро Симоненко відповів: «У нас тут потужна партійна організація. І вона працює. У них завдання зібрати півмільйона підписів на підтримку референдуму, я переконаний, що мої товариші впораються із цим завданням».

Комісія з розвитку духовності, моралі, культури, благодійності і міжнаціональних відносин Громадської ради при Донецькій обласній державній адміністрації звернулась до голови ОДА Андрія Шишацького зі своїми пропозиціями щодо святкування 200-річчя засновника Донецька Джона Юза, яке відбудеться наступного року. Зокрема, комісія пропонує перейменувати Ленінський район Донецька, де розташований Донецький металургійний завод, у Юзівський. Адже саме навколо цього підприємства, заснованого англійцем Джоном Юзом, і утворився сучасний Донецьк.

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко вже заявив, що якщо ті, хто пропонує перейменування, скажуть, де знайти гроші на це, то мер зробить це «залюбки».

Чи варто комуністам хвилюватися через ініціативу перейменування?

Однак Петру Симоненку подібна ідея не сподобалася. Адже, за його словами, розбудовували завод саме комуністи. Раніше ідеї перейменування у Донецьку висували здебільшого проукраїнські кола, і вони не знаходили широкої підтримки ані серед влади, ані серед населення. Але цього разу виглядає, що ідея мешканцям сподобалася, і у соціальних мережах навіть обговорюють думку про те, щоб скинутися грошима задля перейменування. Чи не є це тривожним дзвоником для комуністів, та чи насправді вони мають у Донецьку та області потужну підтримку?

Політолог Олександр Клюжев розповів Радіо Свобода, що казати про перейменування району зарано, бо на рівні місцевої громади питання ще не обговорювалося.

Тут є не ідеологічні настрої, а патерналістські настрої
Олександр Клюжев
Стосовно ж підтримки комуністів на Донеччині, він заявив: «Тут є не ідеологічні настрої, а патерналістські настрої. Що держава має забезпечити соціальні стандарти, обмежити якісь ринкові умови, захистити громадянина і так далі. І такі настрої були завжди потужні в регіоні, і будуть потужні і надалі. Однак вони зараз не пов’язані лише з комуністами. У певний момент Партія регіонів це взяла на себе. За вибори 2012 року ми спостерігали зростання електоральних показників Компартії, бо громадяни розчарувалися у політиці Партії регіонів. Як альтернатива, виникла Комуністична партія, але це не стійкий приріст, пов’язаний з тим, що немає політичної альтернативи, яка могла б ці настрої задовольнити».

Мітинг у дві тисячі людей комуністи здатні зібрати в Донецьку раз на рік. Інші їхні виступи збирають максимум кілька сотень представників.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG