Доступність посилання

ТОП новини

МВФ розгляне продовження співпраці з Україною в середині грудня


Міжнародний валютний фонд має намір провести переговори про продовження співпраці з Україною в середині грудня. Про це йдеться в повідомленні фонду.

«Наш виконавчий комітет зустрінеться для обговорення в рамках консультацій щодо статті IV статуту МВФ за 2013 рік (зобов’язання стосовно валютного режиму). Це заплановано приблизно на середину грудня», – цитує сайт МВФ директора департаменту із зовнішніх зв’язків Ґеррі Райса.

За його словами, після того, як місія МВФ побувала в Україні у жовтні, обговорення з українською владою продовжилися, щоб зрозуміти, чи є її політика достатньо амбіційною для вирішення проблем країни.

«Заява місії є досить вичерпною. Цитую: «Місія і влада вважають, що необхідний набір справжніх і вичерпних реформ, щоб вирішити чутливі питання і відновити зростання… Місія наголошує на необхідності для влади досягти значного прогресу у вказаних галузях», – заявив директор департаменту із зовнішніх зв’язків МВФ.

Дискусії тривають, наголосив Райс.

Місія МВФ під керівництвом Ніколая Ґеорґієва працювала в Україні в період з 17 по 29 жовтня і проводила переговори з владою. Місія повідомила, що має намір продовжити технічні консультації з Києвом з питань подальшої співпраці.

Видання «Дзеркало тижня. Україна» з посиланням на свої джерела минулого тижня повідомило, що президент України Віктор Янукович для стабілізації державних фінансів погодився на непопулярні заходи, яких вимагає МВФ. За повідомленням, глава держави погодився на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. Стосуватиметься воно тих споживачів, які споживають понад 3,5 тисячі кубометрів газу на рік.

Попередня програма stand-by завершилася у 2012 році. Відтоді українська влада заявляє про необхідність відкриття нової кредитної лінії обсягом близько 15 мільярдів доларів.

Ці кошти в першу чергу необхідні для проведення виплат за попередніми кредитами МВФ – у жовтні-листопаді 2013 року країні належить виплатити фондові три транші на загальну суму 1,57 мільярда доларів. Ще 2,5 мільярди доларів потрібно виплатити в 2014 році.
XS
SM
MD
LG