Доступність посилання

ТОП новини

Азаров закликав зміцнити статус державної мови і гарантувати право на рідну


Прем’єр-міністр Микола Азаров у вітанні з нагоди Дня української писемності і мови заявив у суботу, що «українська мова є рушійною силою у формуванні та розвитку української нації, державотворчому процесі, невичерпною скарбницею культурного надбання народу».

Як мовиться в його вітанні, «зміцнення статусу української мови як державної, піднесення її суспільного престижу, як і гарантування кожному громадянину України права на його рідну мову, є важливими складовими подальшого розвитку країни».

А президент Віктор Янукович, який теж виступив із вітанням до свята, запевнив, що «держава й надалі докладатиме зусиль для реалізації відповідальної і виваженої політики, спрямованої на підтримку та розвиток української мови на засадах суспільної єдності і злагоди».

Представники владної Партії регіонів Януковича й Азарова провели минулого року суперечливий закон про засади державної мовної політики, який запровадив офіційне використання регіональних мов у відповідних регіонах і територіях, а це, на думку деяких критиків, значно підірвало позиції української мови як державної.

День української писемності та мови встановив 1997 року тодішній президент Леонід Кучма на 9 листопада, день пам’яті преподобного Нестора-літописця за церковним календарем.
XS
SM
MD
LG