Доступність посилання

ТОП новини

На ядерних переговорах із Іраном розбіжностей не подолали


На переговорах між шістьма провідними країнами світу й Іраном щодо суперечливої ядерної програми Тегерана, які тривали в суботу в Женеві третій день поспіль, так і не уклали ніякої остаточної домовленості, повідомив міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф.

За його словами, які наводять іранські засоби інформації, домовленості досягли з деяких питань, але з інших розбіжності далі лишаються.

Міністр додав, що переговори навряд чи продовжуватимуть і в неділю – найімовірніше, їх продовжать уже днів через сім-десять.

На переговорах, які почалися ще в четвер, у п’ятницю почали лунати оптимістичні заяви, але в суботу, коли на переговори з’їхалися міністри закордонних справ усіх шести держав, які ведуть їх від імені світової спільноти, – Великої Британії, Китаю, Німеччини, Росії, США і Франції, – стало видно, що серед них немає єдності.

Зокрема, йшлося про необхідність узяти до уваги занепокоєння Ізраїлю, який як головний «ворог» Ірану з погляду тегеранського режиму відчуває особливу загрозу від іранської ядерної програми.

Як повідомляли, нинішні переговори стосувалися можливості часткового обмеження цієї програми в обмін на часткове послаблення санкцій проти Ірану; Ізраїль називав таку плановану домовленість «дуже поганою».

Тим часом так само в суботу посол Ірану в Міжнародному агентстві з атомної енергії Реза Наджафі заявив, що Тегеран очікує підписати домовленість із МАГАТЕ, коли генеральний директор цього агентства Юкія Амано прибуде до Ірану в понеділок. МАГАТЕ вже давно домагається від Ірану надати дані про деякі минулі аспекти його ядерної програми – як вважають, Тегеран принаймні в минулому вів роботу для створення ядерного вибухового пристрою.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран відкидає ці звинувачення і наполягає на своєму праві самостійно збагачувати уран, офіційно для медичного дослідного реактора, але доказів заявленого мирного характеру своєї ядерної програми, яких домагається світова спільнота, так і не надав.
XS
SM
MD
LG