Доступність посилання

ТОП новини

Арена для Євробаскету в Дніпропетровську зводиться незаконно?


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську скандал з підготовкою до Євробаскету. У громадській організації «Форум порятунку Дніпропетровська» стверджують, що деяку документацію для будівництва спорткомплексу до Чемпіонату затвердили незаконно – без громадських слухань. Відтак рішення, необхідне для будівництва арени під Євробаскет-2015, може бути скасоване, запевняють в організації. Між тим роботи на об’єкті вже на повну тривають.

Для зведення нового багатофункціонального комплексу, який має стати ареною для проведення Чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року в Дніпропетровську, була передана земля баскетбольного клубу «Дніпро», частина території Палацу дітей та юнацтва, а також приватної фірми, яка тримає на узбережжі Дніпра яхтовий клуб. На позачерговій сесії міськради ухвалили рішення про затвердження детального плану території для будівництва.

«Є конкретна норма, яку чиновники мають виконувати»

Однак наразі в громадській організації «Форум порятунку Дніпропетровська» стверджують: цей документ – детальний план розбудови – затвердили незаконно. Перед тим його мали узгодити з жителями міста на громадських слуханнях, сказав Радіо Свобода координатор «Форуму порятунку Дніпропетровська», правозахисник Василь Сухов.
Проект розважального комплексу у Дніпропетровську до Євробаскет
Проект розважального комплексу у Дніпропетровську до Євробаскет
​За його словами, документація щодо детального планування території відноситься до містобудівної. А вся містобудівна документація, відповідно до «Закону про місцеве самоврядування», обов’язково має проходити процедуру громадських слухань, зазначає Сухов.

«У нас є стаття 19, частина 2 Конституції України. Вона твердить, що органи місцевої влади мають діяти тільки у межах повноважень, передбачених законом. Закон забороняє затверджувати містобудівну документацію без громадського обговорення, громадських слухань. Тобто є конкретна норма, яку чиновники мають виконувати. Якщо вони цього не виконують, то мова може йти вже про корупційну складову, ухвалення рішень в інтересах певних осіб або ж про звичайну недбалість. Але навряд чи ми можемо говорити про звичайну недбалість, адже на кону тут дуже великі гроші. Стартова ціна цього палацу – 20 мільйонів гривень. Я вважаю, що все має бути по закону», – каже Василь Сухов.
Будівельні роботи на об'єктах Євробаскет у Дніпропетровську
Будівельні роботи на об'єктах Євробаскет у Дніпропетровську
У Дніпропетровській міськраді підтверджують – громадських слухань не проводили, однак від коментарів щодо того, чи законно зводиться комплекс до Євробаскету відмовляються. Ось що сказали Радіо Свобода в управлінні внутрішньої політики міськради, яке, зокрема, займається організацією громадських слухань.

«Ні, слухання ми не проводили. У «Форуму порятунку» є про це офіційна відповідь. Ми проводимо громадські слухання тільки тоді, коли до нас від якихось наших служб виконавчих органів надходить заявка, тобто є потреба в проведенні, тоді ми готуємо розпорядження. При будівництві проводили, при перерозподілі території – проводили», – повідомляють в управлінні.

Між тим у громадській організації «Форум порятунку Дніпропетровська» переконують: тепер законність будівництва спорткомплексу до Євробескету під питанням. Об’єднання вже подало звернення до прокуратури з вимогою провести розслідування й опротестувати рішення міськради.

Підготовка триває

Тим часом роботи зі спорудження спорткомплексу до Євробаскету у Дніпропетровську вже тривають на повну. За даними міської влади, це має бути величезний спортивно-розважальний комплекс на 10 тисяч глядачів. Його обіцяють побудувати до кінця наступного року. Залу арени можна буде трансформувати в залежності від потреби під змагання зі ста видів спорту. В майбутньому, як планується, об’єкт матиме не тільки спортивне, а й соціальне значення.
Підготовка інфраструктурних зон до Євробаскету в Дніпропетровську
Підготовка інфраструктурних зон до Євробаскету в Дніпропетровську
Раніше незалежні експерти висловили сумніви в тому, що всі виділені з бюджету кошти на Євробаскет підуть за призначенням, посилаючись на досвід проведення Євро-2012.

У 2015 році Україна буде приймати фінальну частину європейського баскетбольного турніру Євробаскет у шести містах: груповий етап змагань – у Харкові, Одесі, Львові та Києві, півфінальні матчі – у Дніпропетровську й Донецьку, фінальні ігри – в Києві. Змагання триватимуть 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, у яких змагатимуться 24 національні чоловічі збірні країн Європи.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG